Жители на Благоевград излизат на протест заради археологически разкопки: АМ „Струма” преминава през стария град "Скаптопара"

03 Април 2018 | 08:34
5 коментара
Общество

Жители на Благоевград събраха подписка и излизат на протест за запазване на археологическите разкопки между селата Покровник и Зелен дол, където минава трасето на АМ „Струма”.

Впечатляващото според местните е, че по трасето на магистралата е открит цял град от IV век, в който има църква, канализация, административни и производствени сгради. 

Според хората разкопките могат да подпомогнат на туризма в областта. Коментира се усилено, че това е старият град на Областния център - "Скаптопара". Са събрани са около 700 подписа в защита на археологическите находки и искат трасето на магистралата да бъде преместено, за да могат да се запазят.

„Вече има издадено разрешение за магистралата. На на този обект в момента се извършват разкопки и всичко, което се открие като находки, ще бъде реставрирано и изложено в музеите”, коментира пред Btv Ивета Колева от АПИ.

Според местните за този античен град се знае от 73 години насам, но въпреки това магистралата минава през същия терен.

„Трасето на магистралата е определено много отдавна. Това дали да се запазят на място тези ценности или да бъдат преместени е въпрос към Министерството на културата. На този етап е късно да се променя трасето на пътя”, категорична е Колева.

Местните хора са се обърнали към институции и посланици с надеждата, че ще успеят да спрат изграждането на магистралата през това трасе.

ДО:  ПРЕЗИДЕНТА НА

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

РУМЕН РАДЕВ

София 1123, "Дондуков" 2

 

НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО

ПАТРИАРХ  НЕОФИТ

Свети Синод на

Българската православна църква

1000 София, ул. „Оборище” № 4

 

НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО

            НЕВРОКОПСКИ МИТРОПОЛИТ СЕРАФИМ

Гр. Гоце Делчев, бул.“ Гоце Делчев“, № 1

 

НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО

МОНС. АНСЕЛМО ГУИДО ПЕКОРАРИ,

1000 София, ул. „11-ти август” № 6, п.к 9

 

НЕГОВО ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО

ПОСЛАНИКА НА ОБЕДИНЕНТО

КРАЛСТВО ВЕЛИКОБРИТАНИЯ И

СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ

1000 Център, София, ул. „Московска“ 9

 

НЕГОВО ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО

 ПОСЛАНИКА НА ФЕДЕРАЛНА РЕПУБЛИКА

 ГЕРМАНИЯ

1113 ж.к. Изгрев, София, ул. „Фредерик Жолио Кюри“ 25

 

НЕГОВО ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО

ПОСЛАНИКА НА ИТАЛИЯ

1000 Център, София, ул. Шипка 2

 

НЕГОВО ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО

ПОСЛАНИКА НА КРАЛСТВО ИСПАНИЯ

1504 Център, София, ул. „Шейново“ 27

 

НЕГОВО ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО ПОСЛАНИКА

НА ИРЛАНДИЯ

Платинум бизнес Център

София 1000 ,Ул. Бачо Киро 26-28,

 

НЕГОВО ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО

ПОСЛАНИКА НА ПОСОЛСТВО НА

КРАЛСТВО НОРВЕГИЯ

София,ул. Бачо Киро № 26-30

 

НЕГОВО ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО

 ПОСЛАНИКА НА РЕПУБЛИКА ГЪРЦИЯ

1504 Център, София, ул. „Сан Стефано“ 33

 

НЕГОВО ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО

ПОСЛАНИКА НА КРАЛСТВО ДАНИЯ

П.К. 37, София, бул. „Дондуков”, 54

 

НЕГОВО ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО

ПОСЛАНИКА НА КРАЛСТВО НИДЕРЛАНДИЯ

София ,ул. Оборище № 15 

 

НЕГОВО ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО

ПОСЛАНИКА НА ФРЕНСКАТА РЕПУБЛИКА

София 1504, ул. Оборище № 27-29

 

МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА

БОИЛ БАНОВ

ГР.СОФИЯ, бул. "Ал. Стамболийски" № 17

 

Представителство на европейска комисия/

 Информационен център на Европейския съюз

1000 Център, София, ул. „Георги С. Раковски“ 12

 

ОМБУДСМАН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Мая Манолова

София 1202, ул. „Георг Вашингтон „№ 22

 

„БТВ МЕДИА ГРУП” ЕАД,

НДК, пл. "БЪЛГАРИЯ" 1, ет. 11, София 1463

 

„НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП“

Порше Бизнес Център бул. "Христофор Колумб" 41
София 1592

 

Относно: Запазване и възстановяване на раннохристиянска черква  датирана 30-те 40- те години IV век от времето на император Константин Велики IV и неговите синове Констанций II и Констанс открита в тракийско селище от 54 декара на територията на община Благоевград в землището на с. Покровник.

 

ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНT,

ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,

ВАШИ ВИСОКИ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВА,

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Бихме искали да Ви информираме и потърсим Вашето съдействие за запазване на раннохристиянска черква,  датирана 30-те 40-те години IV век от времето на император Константин Велики IV и неговите синове Констанций II и Констанс, открита на територията на община Благоевград.

При археологически разкопки през 2017 г., археолози от Българска академия на науките (БАН) с ръководител доц. Здравко Димитров, по трасето на автомагистрала „Струма“ – участък с. Зелен Дол – с. Покровник, общ. Благоевград, откриват тракийско селище простиращо се на 54 декъра. В близост на около 1 километър от селището (кв. Грамада, гр. Благоевград) е намерана плоча с надпис Скаптопара, която кара археолозите да търсят доказателства, че това селище може да е тракийският град Скаптопара.

Най-ценната находка за световното културно историческото наследство в това селище, е черква, която датира от времето на император Константин Велики IV и неговите синове Констанций II и Констанс. Сградата представлява еднокорабна конструкция с размери 10 на 6 метра и е част от комплекс от жилищни, обществени и производствени сгради. Построена е през 30-те, 40-те години IV век в период непосредствено след приемане на християнството от Римската империя след Църковния канонотворчески събор в Сердика (дн. София),  свикан в 342 г. като II-ри Вселенски от императорите Констанс и Констанций II.  

Черквата, открита в тракийското селище,  е с еднотипна архитектура със запазените до днес сградите и останки от черкви, в които са заседавали епископите в Сердика – базиликата „Св. София“, ротондата „Св. Георги“ и гражданската сграда до нея.

Тази археологическа ценност, за съжаление, е застрашена от изграждащата се автомагистрала „Струма“, чието трасе минава през хълма, на които се намира селището и ще унищожи черквата и комплекса от сгради намиращи се в общ двор с нея, ограден с каменен зид с площ от 5 декара, а това би било посегателство над световното и културно-историческото наследство.

Надяваме се искрено, настоящето писмо да привлече Вашето внимание и съдействие за поставяне на въпроса пред институциите за запазване и възстановяване на така разкрития и описан раннохристиянски храм, който представлява световна, общоевропейска и общочовешка историческа ценност.

Можете да видите селището и трасето на следния адрес и от приложените снимки:

https://www.youtube.com/watch?v=qEGirljQg-U,

Позволете ни накрая да Ви благодарим предварително за отделеното внимание и се надяваме на Вашето съдействие, както и на съпричастност към спасяването на един обект на общото ни раннохристиянско наследство. Разчитаме, че с общи усилия ще съхраним това богатство за България и Европа!

 

Представител и лице за контакт на инициативния комитет от граждани на община Благоевград: Лазар Андреев,  2700, гр. Благоевград,  ул. „Васил Априлов “13, моб.0886 020401.

Приложение:

  1. Разпечатка на снимков материал от археологическите разкопки от  с. Зелен Дол – с. Покровник, общ. Благоевград;
  2. Списък с подписите на членовете на ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ ОТ ГРАЖДАНИ НА ГР. БЛАГОЕВГРАД, заставащи зад текста на настоящето писмо.

 

                                                С уважение,

                                               /Лазар Андреев/

Добавени коментари

Яни публикува:
03 Април 2018 | 21:21
Излизат ,когато пишете А напишете и Б ,кога излизат ,къде излизат .
михо публикува:
03 Април 2018 | 20:13
ако това е скаптопара стария град на благоевград става много сериозна находка и требе кмета да се намеси незабавно това е историята на нашия край и без това в благоевград нема забележителности освен празните клетки в зоологическата градина
$$$$$$ публикува:
03 Април 2018 | 14:44
Само парите са важни за герб, много им е зор за историята, нали всичко започва от тях, преди герб не е имало нищо. Сега ще си траете и ще си гласувате отново та тези боклуци. приятен ден.
Общината публикува:
03 Април 2018 | 14:32
Данчо-окото е виновен. Като депутат от герб измени трасето заради родата си Андонов, който има игрище там. Стига се заблуждавате, че ще го променят. С просто око се вижда, как се прави изкуствен завой заради това "големо" игрище...В разрез със всички правила за магистрала...
питанка публикува:
03 Април 2018 | 10:29
Къде бяха тези хора, когато вече 4-5 години се коментират вариантите на трасе за магистралата. Участваха ли поне в някои от обсъжданията, сигнализирали ли са досега за това нещо, или сега когато решиха, че трасето е близо до къщите им... решиха да се правят на защитници на историята ..............

Добавете Вашия коментар

TOP