Жители и гости на с. Брежани извиха дълги хора пред новия парклис в селото

15 Октомври 2017 | 17:47
0 коментара
Хайлайф

Стотици миряни се събраха в местността Райчов валог в Горната махала на село Брежани в чест на Св. Лука.

В навечерието на църковния празник до малкия параклис, бележещ свято мястото, вече има новоизграден параклис, съграден изцяло с доброволен труд на благочестиви миряни и с финансова подкрепа от кмета на общината Апостол Апостолов, разясниха от общинската администрация в Симитли. 

"Всичко стана за по-малко от година. Начинанието е благословено от владиката, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим е одобрил и постройката. Вярващите се надяват до следващата година да бъде напълно завършен параклиса и да бъде осветен новият божи дом", уточниха още от там.  

„Тук е имало църква от времето на Първата българска държава. Магическата сила на мястото, старо оброчище, се предава от изконни времена от майки и бащи, на деца и внуци. Радваме се, че тази година успяхме с общи усилия в подножието на Пирин планина да направим и този параклис“, вълнуват се пък местните. 

В слънчевата днешна неделя, в навечерието на празника на Св. Лука по църковния календар, отец Яне извърши водосвет и благослови храната и поръси присъстващите със светена вода.

Големи трапези наредиха местните, за да могат да седнат миряните от Брежани и всички близки села. От всякъде в симитлийско имаше гости на празника в Горната махала на Брежани.

Няколко жертвени животни бяха сготвени на курбан и раздадени за здраве. Специално за празника имаше и оркестър, който даде ритъм за дълго хоро на поляната.

Кметът на Община Симитли Апостол Апостолов, кметът на Брежани Благой Стефанов, колегата му от Полето Иван Манчев, председателят на Общински съвет Владимир Христов, много гости и приятели запалиха свещица за здраве на святото място.

 

Добавете Вашия коментар

TOP