Летни жеги ще има, но България ще остане в периферията на горещите вълни, обхванали Европа, съобщи NOVA.

Най-високи температури вчра са отчетени в Русе - 35 градуса, в Свищов и Сандански – 34, в Плевен, Кнежа, Монтана и Видин - 33 градуса.

Вторник ще е по-топъл от вчерашния ден. На места температурите ще достигат до 36 градуса.

Краткотрайни превалявания ще има на места в Северна България и в планините.

До края на седмицата времето ще остане топло и слънчево, температурите ще останат близки до средните за месец август. Подходящо време и за планина, и за море.

И днес част от Европа продължава да страда от жегите,

които причиняват горски пожари в Португалия и Испания и озоново замърсяване във Франция, предаде Франс прес.

В Португалия се диша малко по-леко, след като температурите вчера слязоха под 45 градуса. Овладян е избухналият в петък горски пожар в южната част на страната. При пожара са ранени 24 души, един от които е в тежко състояние.

В Испания от жегите от миналата седмица досега са починали седем души. Температурите там остават високи, особено в югозападната част на страната, където се движат между 40 и 42 градуса. Не може да се разчита на нощната свежест - в югозападния град Сорита бяха измерени 35,1 градуса в полунощ.

В Холандия жегата повреди стрелките на часовника от 1857 г. на църквата "Дом" в централния град Утрехт и те спряха в петък сутринта в 11.23 ч. Ремонтът й протича отново под високи за Холандия температури - до 34 градуса днес.

Във Франция температурите са 37 градуса в Бордо и 36 градуса в Париж и Лион. Повишаването на температурата се придружава от покачване на озоновото замърсяване, най-вече в Парижка област и южната и източната част на страната. Наложени са ограничения на автомобилното движение.

В Белгия вчера беше 51-ият "летен ден", в който максималната температура е била 25 градуса или повече. Рекордът е от 1947 г., когато в страната има 66 "летни дни". За утре се прогнозират максимални температури от 31-31 градуса по крайбрежието и до 36 градуса в североизточната част на страната.

Супермаркетът "Кей супермаркет" във финландската столица Хелзинки разреши на клиентите си да пренощуват в климатизираните му помещения през уикенда.

В Германия заради горещините имаше учебни занятия само сутринта, а следобед учениците бяха освободени в поне три училища в Трир, в западната провинция Райнланд-Пфалц, където температурите достигнаха 34 градуса. Днес бе първият учебен ден за един милион ученици в три германски провинции.„

Според европейската организация на преработвателните индустрии на плодове и зеленчуци Профел, чиято централа е в Брюксел, сегашното положение е "най-сериозното за производителите и преработвателите на зеленчуци за последните 40 години". Заради сухото и горещо време през юли на по-голямата част от континента добивът на зеленчуковите реколти рязко е спаднал.