Жан-Клод Юнкер: Светът се нуждае от единна Европа

13 Септември 2018 | 08:03
0 коментара
Политика

 Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер представи новите предложения по миграционната политика.

Той направи това по време на своята ежегодна реч „За състоянието на ЕС“. Според Юнкер външните граници на ЕС трябва да се защитават по-ефективно.

За целта броят на служителите на европейската погранична служба Фронтекс трябва да се увеличат до 10 хиляди през 2020 г. Тя трябва да разполага със собствени кораби, самолети и автомобилен транспорт. Трябва по-голяма солидарност в ЕС за мигрантите Юнкер също така призова ЕС към по-голяма солидарност по въпросите на миграционната политика. Според него европейските страни не трябва да спорят за всеки новопристигнал в Европа кораб с мигранти.

„Страните от ЕС трябва да се договорят за разпределението на мигрантите, иначе това заплашва границите вътре в Евросъюза“, отбеляза Юнкер. Председателят на ЕК също така отбеляза необходимостта от по-тесни отношения с африканските страни. Многобройните търговски договори на ЕС със страните от Африка трябва да бъда заменени от едно-единствено споразумение за свободна търговия.

„Африка не се нуждае от милостиня, а от пълноценно партньорство“, добави ръководителят на ЕК. Зона за свободна търговия с Великобритания Освен това, Жан-Клод Юнкер се обяви за споразумение за свободна търговия с Великобритания след Брекзит. Тази страна трябва да остане особен партньор по въпросите на политиката и сигурността. В същото време държавите, които не членуват в ЕС, не могат да имат еднакви права със страните-членки на Евросъюза, отбеляза той. Юнкер също така поиска от ЕС по-голямо участие в глобалните процеси.

„Светът се нуждае от силна и единна Европа“, твърди той, засягайки ситуацията в Сирия.

Също така Юнкер се обяви за усилване на значението на еврото в качеството му на глобална валута. Той очаква до края на годината да бъдат предложени мерки от съответните ведомства в Брюксел. „Не на болния национализъм“ Жан-Клод Юнкер изрази тревога заради усилващите се националистически тенденции в редица европейски страни.

„Трябва да кажем „не“ на болния национализъм, а на патриотизма, точно обратното, „да“. Този, който обича своя страна, може да обича и Европа“, каза той. Европа може да говори на един глас в света, ако суверенитетите на отделните национални държави бъдат сплетени и реализирани вътре в ЕС.

„Удари часът на европейския суверенитет“, подчерта Юнкер. Еврото трябва да стане глобална валута „Лицето и инструментът на новия европейски суверенитет трябва да стане еврото. Немислимо е, че 80% от вноса на енергия в Европа се плаща в долари“, заяви Юнкер.

Тази ежегодна реч на Жан-Клод Юнкер „За състоянието на ЕС“ ще бъде последната. Бившият белгийски премиер заема поста председател на ЕК от края на 2014 г. Неговият мандат изтича през октомври. 63-годишният Юнкер заяви, че няма да се кандидатира за нов мандат. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP