Григор Димитров не успя да завоюва четвърта титла за годината. На финала на турнира в Стокхолм българинът отстъпи с 4:6, 2:6 пред неудобния си съперник Хуан Мартин Дел Порто. Срещата продължи почти час и половина.

Гришо направи множество непредизвикани грешки и не бе на висотата, на която свикнахме да го гледаме напоследък. В няколко решителни моменти българинът пропиляваше възможности за пробив, които в крайна сметка му костваха титлата.

От друга страна Дел Потро отново бе безпощаден на сервис и редовно отправяше начални удари със скорост от 220 км/час и повече.

Гришо записа шеста загуба от осемте си срещи с аржентинеца.

Григор Димитров - Хуан Мартин Дел Порто 4:6, 2:6

Първи сет
Дел Потро започна по-добре срещата и затрудни максимално Димитров, който бе на сервис. Българинът дори бе пред опасност да бъде пробит още в първото си сервиране, с мощни форхенди успя да се измъкне. Аржентинецът от своя страна успя по-лесно да спечели подаването си и да изравни – 1:1.

Григор отново не бе убедителен на сервис, но успя да вземе своето и да поведе отново. Дел Потро стори същото – 2:2.

Очакваното се случи при третия сервис на Димитров. Българинът продължи с колебливите си изпълнения от линията, изостана с 0-30, после с 15-40 и допусна пробив – 2:3.

Григор бе много близо до моментално връщане на пробива, но удар в аут го лиши от тази възможност. Последва нов такъв, а след това Дел Потро успя да вземе своето и да дръпне с 4:2. Българският тенисист успя най-после да покаже стабилност на сервис и взе подаването си на 15 – 3:4.

Дел Порто отвърна с гейм на 0 и е все по-близо до успех в първия сет. Майсторски къси топки и мощен сервис оставиха Григор в тази част. Той бе безупречен при своя сервис и с бърз гейм на 15 отново намали изоставането си – 4:5.

Димитров тръгна отлично, поведе с 30-0 при подаването на аржентинеца, но последва канонада от мощни и точни удари и Дел Потро взе своето – 6:4 и сет в негова полза!

Втори сет
Григор Димитров и Дел Порто спечелиха първите си подаваня, но веднага след тях започна голяма битка. Българинът допусна две непредизвикани грешки, с които помогна на своя съперник да постигне рано в сета пробив – 1:2.

При последвалото подаване на аржентинеца, хасковлията дръпна с 40-15 и бе блиоз до връщане на пробива. Вместо това обаче се стигна до равенство – 40-40. Още една възможност за пробив пред българина, но топката отново е в аут. Последва удар в мрежата и 3:1 в полза на Дел Потро.

Последваха нови два успешни сервис гейма за двамата тенисисти – 4:2 в полза на аржентинеца. Димитров отново не бе стабилен в отиграванията си, а топка в мрежата и друга в аут позволиха на Дел Порто да пробие и да дръпне с 5:2, което го отвежда само на гейм от титлата. Аржентинецът надделя в гейма на 15 и вдигна победоносно ръце!