Жалба ще забави строежа на тунела „Железница“

17 Август 2018 | 14:52
0 коментара
Общество

Жалба ще забави строителството на тунела „Железница“ по трасето на автомагистрала „Струма“. Това се вижда от жалба, подадена в Комисията за защита на конкуренцията на 16 август. Тя е от компанията „Актор“ АД и е срещу решението на Агенция „Пътна инфраструктура“, с което бе избран строителят на трасето.

Обединението „АМ Струма тунел 2018″, в което влизат свързваната с директора на „Лукойл“ Валентин Златев „Джи Пи груп“, „Глобал кънстръкшън“ и „Виа план“, бе класирана на първо място впроцедурата за самия тунел с оферта от 185 млн. лв. без ДДС.

Днес е крайният срок за обжалване на класирането, което означава, че в рамките на деня могат да постъпят още.

До финала на процедурата пътната агенция не допусна на практика нито един чуждестранен участник с мотива, че при всеки от кандидатите е имало непълноти в документацията.

Гръцката „Актор“ бе сред 13-те кандидата за една от позициите по трасето.

Тунелът „Железница“, който ще се намира в района на Симитли, ще бъде с дължина 2 км, което го прави почти двойно по-дълъг от сегашния рекордьор в България „Витиня“ по магистрала „Хемус“. Заради сложността на съоръжението първоначално се предвиждаше строителството му да продължи 1400 дни. Досегашните провали на процедурите за избор на изпълнител обаче намалиха този срок на 1000 дни.

 Тунелът „Железница“ трябва да бъде завършен най-късно до 2023 г. заедно с цялата магистрала „Струма“. В противен случай България ще загуби европейското финансиране за нея и дори ще се наложи да връща пари на Брюксел./dnevnik.bg

Добавете Вашия коментар

TOP