ИЗВЪНРЕДНО! По 7 години затвор за четирима от полицаите убили Чората

19 Април 2019 | 22:05
1 коментара
Общество

ВКС осъди на по седем години лишаване от свобода четиримата бивши ченгета: Мирослав Писов, Георги Калинков, Борис Механджийски и Иво Иванов за убийството на благоевградчанина Ангел Димитров – Чората, научи Pirinsko.com.

След решението на ВКС от днес, съдебна охрана издирва под дърво и камък обвинените в убийство.  

Припомняме, че делото за смъртта на Чората се точи вече повече от 14 години. Ангел Димитров почина на 10 ноември 2005 година при полицейската операция „Респект", провеждана от МВР-Благоевград по времето, когато министър на вътрешните работи беше Румен Петков. За смъртта му пред съда бяха изправени петимата полицаи Писов, Калинков, Механджийски, Граховски, Иванов.

След продължителен процес у нас с променлив резултат, през юни 2011 г. Върховният касационен съд (ВКС) стигна до заключението, че петимата полицаи са невинни.

ВКС обаче възобнови делото за смъртта на Ангел Димитров - Чората, след като главният прокурор Сотир Цацаров поиска това. Основание за искането му беше решението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург да осъди България на 1 юли 2014 година.

С решение ВКС отменя присъдата на Военно-апелативния съд, който намалява първоначалния срок, отсъден на обвиняемите от Софийски военен съд през октомври 2008 г.: на подсъдимия Писов – на 9 години лишаване от свобода (от 18 години), на подсъдимите Иванов, Механджийски, Граховски и Калинков – на по 8 години лишаване от свобода (от 16 години).

Според решението на ВКС основателно е искането за отмяна и връщане на делото за ново разглеждане поради допуснати съществени нарушения на процесуалните правила.

Военно-апелативния съд е отказал да уважи искането да назначи експертиза, за да бъдат отстранени противоречията между двете групи вещи лица, дали различно заключение за причината за смъртта на Ангел Димитров.

Според едната група причината е черепно-мозъчна травма и руптура на аортата – причина, заради която подсъдимите отговарят, а според другата – позиционна асфикция.

Според ВКС отказът на Военно-апелативния съд е неудачно мотивиран и не съответства на процесуалните възможности и задължение да направи всичко възможно за изясняване на обективната истина.

Предвид новите задачи, на които следва да има отговор, е имал не само право, но и задължение да допусне повторна експертиза, смятат касационните съдии.

Решението от днес на ВКС не подлежи на обжалване.

Рестарт на делото „Чората” нареди Върховният касационен съд снимка 1

 
 

Добавени коментари

браво бойко публикува:
19 Април 2019 | 23:21
Браво ГЕРБ браво Бойко е за това те харесвам че си безкрупулен лъжец ще оправим ще оправим и да ето че дойде дена когато истината дойде на чве

Добавете Вашия коментар

TOP