Извънредно! Красимир Янков, Валери Жаблянов и още четирима напускат групата на БСП (ВИДЕО)

29 Септември 2020 | 21:45
0 коментара
Политика

Извънредно! Красимир Янков, Валери Жаблянов и още четирима напускат групата на левицата в парламента и остават независими депутати. 

Те обявиха това, ден след като не успяха да влязат в състава на новия Национален съвет. И двамата бяха конкуренти на Корнелия Нинова за лидерския пост, но взеха съответно 1118 и 759 гласа.

А след гласуването, проведено сред делегатите на 50-ия конгрес на партията, и двамата не намериха място в Националния съвет.

 

Красимир Янков хвърля и партийния си билет!

 

Заедно с тях от парламентарната група на левицата си тръгват и Николай Иванов, Лало Кирилов, Димитър Стоянов и Георги Андреев. Те също прекратяват членството си в БСП.

 

"Пътищата се събират и се разделят", обяви Красимир Янков. Според него от новия управленски орган от ръководството отсъстват знакови лица. БСП се конструира от два лични антуража, този на Корнелия Нинова и този на Кирил Добрев, каза още Янков. "Непрекъсната подмяна на идейния образ на партията доведе до липса на идентификацията й", критикува още той. И обясни, че изборът е бил противоуставно проведен.

 

Той посочи още, че партията е занимавала месеци с обсъждане на "Визия за България", а проектът никога не е намерил реализация. Янков разкритикува и напускането на парламента от социалистите.

Умишлено се изградил образът на Нинова като лидер, работещ неуморно за просперитета на партията, но който всъщност е жертва на вътрешни заговори за изместването й от заемания пост по поръчка на ГЕРБ. Непрекъснатата подмяна на идейния образ на партията в определенията на Нинова като партия на консервативния социализъм, социал-патриотизъм, екосоциализъм доведе до деидентификация на установената ни идейна рамка, с която присъстваме в политическото пространство и определя параметрите на приоритетите ни, обясни Красимир Янков. Политическият ни опит, експертизата, която сме натрупали при реализация на политически проекти, ще бъде принос за отстояване на социална и солидарна политика и укрепване на лявото пространство, подчерта още Янков.

 

Цялата партийна телевизия работела пропагандно за изграждане образа на Корнелия Нинова, по думите на Красимир Янков. Телевизията била насочена към громене на опонентите на лидера в партията.

 

"Оставаме социалисти", заяви Янков, въпреки че той хвърля и партийния билет. Уточни, че напускащите ще доизкарат мандата си като независими народни представители.

 

Партията на Нинова се движи в обратната посока, неразпознаваема за истинските социалисти, добави и Жаблянов.

Бившият зам.-председател на Народното събрание направи уточнението, че той остава член на БСП.

 

Според Жаблянов "БСП завивава надясно под благия поглед на българската олигархия".

 

Убедени сме, че България има нужда от мир, каза Валери Жаблянов.

 

"Напускането на парламента за три месеца нанесе непоправим удар върху парламентарната дейност на БСП. Нашето отделяне от ПГ на БСП е мотивирано от несъвместимостта на нашите политически убеждения и политиката, която провежда ПГ на БСП, политика подченена изцяло на популизъм", заяви Жаблянов.

 

Партията на Нинова е неразпознаваема за автентичните членове на българската левица, каза ощетой.

 

По този път БСП не може да убеди българското общество, че е е гарант за левите идеи. Тези обстоятелства ни принудиха да взмем тази стъпка, подчерта Жаблянов.

 

Те остават леви по убеждения и опозиция на властта. Оставаме опозиция на системния популизъм на госпожа Нинова, посочи още червеният депутат. Партията под ръководството на Нинова била на същото ниво на обществено доверие като ГЕРБ, което не ги устройва. Напусналите имали много съмишленици в партията.

 

Според социалисти с изключение на Жаблянов напускащите са хора, близки до депутата Красимир Янков - Лало Кирилов е депутат от Софийска област, Николай Иванов - от Враца, Георги Андреев - от Варна и Димитър Стоянов - от Бургас.

 

Николай Иванов е бивш кмет на Враца от 2011 до 2015 г. Преди това Иванов бе кмет на по-малкия град в областта - Криводол. Николай Иванов е и бивш областен лидер на червените във Враца.

Според медийни публикации друг от напусналите - Георги Андреев, депутат от Варна, дължи креслото си в парламента на Красимир Янков. От морски град, но от Бургас, е Димитър Стоянов, петият напуснал. Лало Кирилов пък е от София-област.

 

И четиримата са дълбоко непознати като депутати, с нищо не са допринесли за парламентарнта дейност на БСП, не са имали никакви законопроекти или изказвания от парламентарната трибуна.

 

След напускането на шестимата социалисти, в парламентарната група на БСП остават 72-а народни представители.Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP