Димитър Желязков – Очите официално бе обявен за издирване от Интерпол.

Прокуратурата и антимафиотите знаели, че Желязков е напуснал страната този понеделник, но това е станало законно – тогава той не е бил подсъдим или обвиняем.

В заповедта е посочено, че Желязков се издирва във връзка с участието му в организирана престъпна група, свързана с рекет, изнудване и палежи с цел печалба.

Един от участниците в престъпната група в Бургас е общински съветник в Несебър. Това съобщи ръководителят на Специализираната прокуратура Даниела Начева по време на брифинг във връзка с разкритата престъпна група в Бургас.

 По думите й това "добре говори на всички как криминалната престъпност се е сраснала и с властта".

"Този общински съветник до момента не се е явил. Независимо от това вчера беше извършено претърсване на банкова касета, която е държал същият общински съветник, в която беше открита сумата от 60 хил. лв.“, коментира Начева.

Тя поясни, че са иззети луксозни автомобили, ползвани от групата и наркотични вещества, части за автомати и бойни оръжия, които предстои да бъдат изследвани.

Ръководителят на Специализираната прокуратура припомни, че под ръководството на Спецпрокуратурата вчера на територията на Бургас бе неутрализирана престъпна група, която в продължителен период от време се е занимавала с изнудване, палежи, телесни повреди и други престъплени, които са в процес на установяване.

"Основният механизъм на действие на участниците и ръководителя на въпросната престъпна група е била да установяват на теритоиярата на Южното Черноморие и на к. к. "Слънчев бряг“ търговски дружества, които са развивали сериозен и успешен бизнес, като чрез заплахи и палежи са ги мотивирали да си плащат такса спокойствие“, обясни тя.

Димитър Желязков ще бъде хванат. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов във връзка със специализираната акция, която бе проведена в Бургаско.

Относно това защо е допуснато Димитър Желязков да напусне страната и ще търси ли отговорност от ръководството на МВР за това, Борисов коментира:

"Ще го хванат. Знам, че това ви е по-интересно. Има МВР, главен секретар – те могат да обяснят всичко, но вие си нямате на представа колко усилия струва това, което направихме днес“. 

Мащабна акция на полицията се проведе вчера сутринта в Бургас под ръководството на специализираната прокуратура и ГДБОП. При операцията бе задържана организирана престъпна група за рекет, телесни повреди и разпространение на наркотици, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Арестувани  бяха 19 души.

Бандата е ръководена от Димитър Желязков – Митьо Очите. Извършени са множество претърсвания. В момента в Бургас и областта се провеждат действия по разследването. По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров в черноморския град е изпратен заместникът му Иван Гешев за оказване на методическа помощ и координация.

Димитър Желязков е обявен за общодържавно издирване, поясни Гешев на специален брифинг за акцията.

Гешев каза още, че до края на деня ще стане ясно срещу кои от задържаните ще бъдат повдигнати обвинения, както и ще бъде издадена европейска заповед за арест на Желязков. Според прокурора става въпрос за мащабна организирана престъпна група.

При операцията днес са били намерени оръжия. Десетки адреси са претърсени. Гешев посочи, че ще бъдат повдигнати обвинения и за палежи на коли и обекти. Групата е действала по Южното Черноморие, имала е влияние в цяла България.

"В имот в несебърското село Кошарица са открити жена и дъщеря на задържан мъж от Плевен, което говори за връзки на престъпната група в страната“, подчерта зам. главният прокурор.

Паралелно с това тече проверка на луксозните автомобили в Бургас по разпореждане на главния секретар на МВР комисар Младен Маринов. В резултат на двете операции в града се образуваха огромни задръствания.