Извънредно: 75 закопчани в спецакцията на МВР и ДАНС

13 Май 2016 | 18:35
0 коментара
Общество
Извънредно: 75 закопчани в спецакцията на МВР и ДАНС

До момента 75 души са задържани в провеждаща се операция за незаконно пребиваващи чужденци. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.Установени са 34 лица, съпричастни към каналджийска дейност. Общо 1431 служители и 438 автомобила участват в провеждащата се днес операция на МВР, ДАНС и прокуратурата. Участват служители на СДВР, областните дирекции на МВР в Бургас, Ямбол, Сливен, Ст. Загора, Хасково, Пловдив, Пазарджик, София, Враца, Монтана, Видин, РДГП Елхово и РДГП -Драгоман. 

Операцията е с цел установяване и задържане на незаконно пребиваващи чужденци и лица, съпричастни към каналджийска дейност. 75 души са задържани с мерки за неотклонение за 24 часа. 

Установени са 34 лица, съпричастни към каналджийска дейност. Установени са 62 незаконно пребиваващи чужденци. Проверени са 1010 обекта, 10 810 лица, 4976 превозни средства. Отведените чужденци в СДВНЧ са 10, а 17 са настанени в центровете на ДАБ. Иззети са незаконно притежавани пушка и пистолет, както и боеприпаси за тях. Разкрити са 10 престъпления. Образувани са 2 досъдебни производства по чл.279-281 от НК и 8 по други членове от НК. 

Гранични полицаи от РДГП – Драгоман и служебното куче Каро задържаха след преследване 15 нелегални имигранти и техен водач от Перник. Днес към 8 часа автопатрул от РДГП - Драгоман забелязал в района на село Филиповци два автомобила, движещи се с висока скорост към град Трън. Граничните служители подали сигнал за проверка, но шофьорите не се подчинили на полицейското разпореждане и продължили. Автопатрулът тръгнал след тях. Близо до разклона за село Бутроинци граничарите открили двете коли спрели. Единия автомобил – бял ван „Опел“, бил без шофьор. В товарното му отделение граничните полицаи открили 10 нелегални имигранти – 4 мъже, 2 жени и 2 момчета, които заявили, че са от Афганистан. 

В другата кола, марка „Ауди“, управлявана от К. М./26 г./ от Перник, граничните полицаи открили следи от кал по пода. Извикани са още служители от граничното полицейско управление в Трън и е сформирана оперативно-издирвателна група с полицейското куче Каро. С помощта му след претърсване на района са намерени укрити още 5 нелегални имигранти, мъже, самоопределили се като афганистанци. Незаконните имигранти са задържани в ГПУ-Трън за установяване на самоличността им. Шофьорът на аудито също е задържан, другият водач се издирва. Уведомена е прокуратурата, работата по случая продължава. 

Във връзка с придобита оперативна информация са извършени претърсване и изземване в търговски обект - хранителен магазин и прилежащите към него складови помещения, намиращи се в село Габровница, област Монтана, собственост на 57- годишния Б. Т. В магазина и жилището му, са открити и иззети: огнестрелно оръжие - едноцевна пушка калибър 22 LR, неустановена марка и модел, без фабричен номер; различни видове боеприпаси, както и 40 броя кутии с цигари /80 къса/, без акцизен бандерол. Срещу Б.Т. е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 339, ал.1 от НК.

Добавете Вашия коментар

TOP