Известни благоевградчани влизат в съдебна битка! Ексгубернаторът Ал. Балабанов претендира за 2 дка реституиран имот срещу Цигарената

09 Януари 2018 | 07:32
0 коментара
Общество

Известни благоевградчани влизат в съдебен спор за земя. Бившият лидер на БСП и бивш губернатор на Пиринско Александър Балабанов заведе дело срещу бизнесмена Георги Шапков да освободи 2 дка земя, намираща се в промишлената зона на Благоевград. Наследственият имот – овощна градина, бил на баба му по майчина линия Вангя Кръстева, който Ал. Балабанов успял да придобие след дългогодишна съдебна борба.

Първият опит на фамилия Балабанови да си върне собствеността върху земята, намираща се в местността Гарата-Стройрайон, е направен през 1995 г., но срещнали решителен отказ от страна на Областната служба по земеделие. Мотивът бил, че имотът не може да бъде реституиран, тъй като е застроен – попадал в строителния полигон на предприятието „Стройрайон“ и няма площ за възстановяване. Отказът е обжалван в Районен съд от ангажираната от Александър Балабанов адвокат Незабравка Стоева, която допреди няколко месеца бе член на ВСС.

В хода на делото, разгледано от съдия Владимир Ковачев, е назначена съдебно-техническа експертиза и заключението на вещото лице било, че имотът е незастроен. Историята на имота показва, че е включен в регулация през 1955 г. и първоначално е отреден за нуждите на Текстилния комбинат, а след това за тези на „Стройрайон“, намиращ се срещу Цигарената фабрика в Благоевград. Експертът бил категоричен, че имотът бил свободен и в него имало само руини на изоставената производствена база на несъществуващото предприятие.

Съдията кредитира изводите на вещото лице инж. Илия Ангелов и приема за невярно удостоверението на техническата служба на община Благоевград от 25 октомври 1995 г., според което овощната градина от 4,5 дка е застроена и няма площ за възстановяване на наследниците на Вангя Кръстева. Отказът на ОС „Земеделие и гори“ за реституция на земята е отменен и възстановен на наследниците. Това са Александър Балабанов и децата на покойните му брат и сестра Стефан и Мая – Михаил, Асен и Теодора Балабанови, които си го поделят помежду си.

На 19 септември миналата година, когато се снабдяват със скица за възстановения имот от Общинска служба „Земеделие“, разбират, че около 2 дка от земята е собственост на фирмата „Престиж бизнес-2016” ЕООД на Георги Шапков. Той придобил имота като добросъвестен купувач с договор за покупко-продажба, който бил на покойния шеф на ЗСТ Альоша Сиджимов.

„Закупих имота преди година от сина на Альоша Сиджимов, тогава от тяхна страна беше адвокат Лена Сандъкчиева и му увериха, че всичко е наред при сделката. Имам нотариален акт, но сега се оказа, че има проблем, който ще решаваме по съдебен път“, заяви за „Струма” Георги Шапков.

Как ще се развие имотният спор в Районен съд – Благоевград, предстои да разберем.

източник: в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP