Известен депутат разкри мръсните схеми на Радан и ген. Атанасов

24 Октомври 2016 | 21:32
0 коментара
Политика
Известен депутат разкри мръсните схеми на Радан и ген. Атанасов

По-рано днес депутатът от Реформаторския блок Димитър Шишков каза, че Радан Кънев и още една шепа хора, които са в ръководството на ДСБ, действат като талибанска организация. БЛИЦ се свърза с него по повод изказванията му пред Марица. Той разказа пред медията ни какво точно е имал предвид с обръщението "талибани", защо може да се стигне до предсрочни избори и какво стои зад грозното изказване на Радан Кънев по адрес на премиера Бойко Борисов.

- Г-н Шишков, защо нарекохте Радан Кънев и ген. Атанас Атанасов „талибани”?

- Защото през цялото време с нас никога не говорят това, което по-късно казват в интервюта. Но когато са самички започват да коментират по този начин. Последен пример е кандидат-президентската кампания на Трайчо Трайков. Абсолютно сами си организират нещата, без да обявяват пред никого къде отиват и какво ще правят. Последния път когато дойдоха в Пловдив, дори пиарите не знаеха, че са тук. Когато обявихме, че организацията е провалена именно от тях, те се извиниха и с това приключиха. Само, че вече всичко беше провалено.
 
Само ден преди това имаше изказване на генерал Атанасов, който беше казал, че РБ вече е приключил, че той много се е радвал на действието на бившия ни депутат от Хасково и че само чакал да минат изборите и съответно да приключат с РБ. За мен това е абсолютно двуличие. Аз винаги съм работил за РБ и всички го знаят. Винаги съм искал дясното да се обедини. Те самите го знаят много добре и винаги са ми го признавали.
 
На колегите от РБ започва да им писва тяхното държание. Не може да се съберем още миналата година, да имаме разрешение да извършваме някаква дейност в Народно събрание като законодателна и т.н., да имаме план, който да следваме и точно преди да се разделим да се кажем какво може да се случи, но не и да определим пътя по който да се прави. Фактически, те решават от името на РБ.
 
- Каква цел мислите, че стои зад тази тяхна самоинициатива?
- Те просто разбраха, че не могат да овладеят РБ. И всички го знаят. Радан можеше да стане лидер на РБ, но той пропусна това време, което беше миналата година през лятото. Той наистина работеше усърдно със всички. Какво се промени декември месец, когато реши да излезе в опозиция без да се съобразява какво ще стане с РБ? Аз не мога да говоря от негово име, но смятам, че е правилно едно нещо – когато ти решиш да излизаш в опозиция, не се опитваш да употребяваш десните партии, които искат да променят статуквото. РБ беше създаден все пак като колектив против ГЕРБ, но все пак стоим в дясната страна. Няма как да седна на една маса с Местан, БСП, АБВ и ДПС.
 
Всички действия, които се извършват в момента от страна на Радан и генерала, вредят на РБ. За мен е по-важно да си запазим единството, защото дадохме на десния избирател надежда, че има алтернатива в дясното пространство.
 
Аз не съм се захванал с политика, за да гледам разнобоя на дясното пространство, който се случва за пореден път.
  
- Имате предвид, че не може да сте част от управляващите и в същото време в опозиция.
- Точно това имам предвид. В началото когато решихме да направим коалиция с ГЕРБ, ние знаехме прекрасно с какво се захващаме. Когато си в договор с някого и когато си имал ползи от всичко това и тогава си мълчал, е хубаво и да си докараш нещата до края. Аз не обвинявам поведението им относно факта, че са решили да бъдат в опозиция. Аз обвинявам изказването им, че РБ се е изчерпал.
 
Не може постоянно да се говори едно и също. Че е приключил РБ, че като минат изборите се махаме и т.н. Няма как да кажеш преди изборите, че ще напуснеш РБ и да направиш услуга на кандидат-президента, който издигаме.
 
- Вие казахте, че има огромна вероятност да докарат държавата до предсрочни избори. Какво Ви кара да мислите така?    
- Партньорите ни, които ни поканиха да работим заедно вече ни нямат доверие. Визирам ГЕРБ. Какво доверие може да има ГЕРБ към нас след като ние не знаем какво искаме и се караме по цял ден? Те искат нещо да променят, сядаме на масата и обсъждаме. Факт е, че се съобразяват с голяма част от исканията ни. Но ние никога не се държим като едно цяло. Как да изградим доверие в партньорите ни и да докажем на избирателите си, че сме колектив с ГЕРБ и в същия момент да показваме този сериозен разнобой.
 
След като се събрахме и решихме, че ще поправяме ГЕРБ и искахме да обединим хората, които не желаеха да гласуват за ГЕРБ, но това все пак са десни избиратели, ние трябваше да опитаме да променим статуквото. Как да се случи това след като въпреки нашите желания, ние показваме друго
 
- Как ще коментирате обръщението на Радан Кънев към премиера Бойко Борисов, цитирам "бай х*й"?
- За мен такава простотия втора не може да има. Не може политик от неговата класа да се изпусне. Според мен не е изпускане, а си е съвсем целенасочено изказване. Нормално е да се събереш с приятели и да изпуснеш някоя мръсна дума, но да го направиш в ефир пред целия народ. Това може да е някаква негова слабост, но според мен не е. Няма как да се обърнеш към премиера по този начин и после да се почнат някакви разсъждения. Това не е начина по който се работи.
 
Трябваше да работим, така че от 23 да станем 73, а ние разочаровахме хората от себе си. Мен ме обижда отъждествяването, че РБ са виновни за всичко. Целта е управлението на държавата, а не тясно партийни интереси.
 
Извинявайте, но това е избора на народа. Избора на народа е ГЕРБ. Дали е добре или е зле – факт. Ние трябва да бъдем партньори. Ако ли не отиваме в опозиция. Аз приемам това решение, но в никакъв случай като индивидуална стъпка. Това е предателство към цялата кауза, която сме си поставили като цел.  

Интервю на Никол ИВАНОВА/БЛИЦ

Добавете Вашия коментар

TOP