Изтеглят заразени колбаси и риба от търговската мрежа

22 Октомври 2019 | 07:32
0 коментара
Общество

Близо 370 килограма колбаси и 252 кг. скумрия са изтеглени от пазара, заради зараза с листерия. Колбасите са внесени от Германия, а рибата от Румъния.

До момента в Агенцията по храните и в Здравното министерство няма постъпили сигнали от потребители, заразени с листерия.

"Търговецът е търговец на едро и е реализирал колбасите по други търговски вериги, които незабавно са уведомени. Има достигнат до краен потребител, уведомили са крайните си потребители на място в обектите и са били призовани да връщат количества, които са закупени. Както при всяка зараза при животните, тя започва с висока температура. Не би следвало да има фатален край, защото това е една регулярно срещана бактерия и би следвало организмите да могат да  отговарят на имунитета", коментира пред NOVA д-р Кремена Стоева, началник на отдел "Контрол на храните" в БАБХ.   

Рибата е пушена скумрия във вакуумна опаковка, произведена от "Ocean Fish" – Румъния, с партиден № L 12.11.2019.

Милиони яйца иззети от магазини в 8 страни в Европа

Опасната бактерия е открита при официален контрол на агенцията чрез взета проба. Продуктът е бил разпространен в търговска мрежа на територията на страната.

През последните две години в Германия след консумация на колбаси, заразени с листерия са починали трима души.

Това е инфекциозно заболяване на човека и животните, предизвиквано от патогенни бактерии. То се характеризира с висока смъртност сред новородените и лицата с имунен дефицит.

Гражданите, закупили въпросните продукти, могат да ги върнат в магазините, откъдето изтеглянето ще продължи. Търговските обекти у нас също имат ангажимента да информират за случаи на заразени продукти чрез общодостъпни средства, като съобщение на сайта си или обявление на територията на магазина.

 Източник: NOVA, БГНЕС  

Добавете Вашия коментар

TOP