Изявление на президента Румен Радев: Мизерията не е спасение

03 Април 2020 | 12:40
0 коментара
Политика

Гладът може да надделее над страха. Необходимо е възможно най-бързо връщане към нормалния начин на живот. Това заяви току-що в обръщението си президентът на България Румен Радев.

Той поиска връщане към относително нормален начин на живот с обединените усилия на институциите.

Да заложим на съзнанието и чувството на отговорност, не на репресията и цензурата, която притиска гражданите дори в социалните мрежи, настоя той.

Изявлението му е по повод предложението на Министерския съвет до Народното събрание за удължаване на срока на обявеното извънредно положение в страната до 13 май.

Без съмнение пандемията изисква решителни мерки, повечето българи ги приемат с разбиране, каза президентът, но очерта тежката икономическа ситуация. Президентът каза още, че планираният от правителството заем от 10 млрд. лв. е тежко решение, което ще плащаме с години.

Безработицата расте с часове, хиляди предприятия спират работа, много българи се нуждаят от помощ, каза той и поиска гъвкавост в борбата с коронавируса.

Хората в нужда очакват помощ, а не от оферта за заем, мерките не достигат до малкия и средния бизнес, посочи президентът и поиска адекватна компенсация за бизнеса и хората. По думите му в условия на криза реалната помощ е безвъзмездна.

Според него здравната система проявва слабости, които засега се компенсират от себеотрицанието на медиците.

Добавете Вашия коментар

TOP