Изплащат обезщетения за евтаназираните животни в Шарково

23 Юли 2018 | 10:33
0 коментара
Общество

Днес започва изплащането на обезщетения за евтаназираните животни в село Шарково заради чумата по дребните преживни животни.

Стопаните  ще получат не по-малко от 190 лв. на овца или коза. В края на миналата седмица бяха умъртвени всички животни от последните три стада в село Шарково, област Ямбол. Две от стадата бяха с по около 15 животни,  а третото е с козите на Тодорка Сакалиева.  Всички животни вече са загробени.

Евтаназираха и стадото на баба Дора от Шарково

От земеделското министерство вече посочиха, че фермерите от селата Крайново и Странджаса получили парите си за умъртвените животни в петък.

В трите населени места – селата Шарково, Крайново и Странджа, бяха потвърдени 22 положителни проби за чума по дребните преживни животни. Независимо че не всички стада в тях са с положителни проби поради контактност на животните, трябвало да се подходи по този начин, което било потвърдено и от мисията от вирусолози от Европейската комисия, която беше на посещение в района през миналата седмицата, обясниха от министерството.

До дни ще започне и изчистване на оборите, като за малките стопани ще бъде направена организация то да се поеме и извърши за сметка на държавата.

Проби от животните за изследване ще продължат да се вземат на всеки  20 дни, като сега това става в зона от 10 км около огнищата, но по препоръка на мисията от ЕК ще се разшири на 20 км, за да се следи за евентуално разпространение на заразата от чума.

Добавете Вашия коментар

TOP