Изнудваният бизнесмен Александър Ваклин: Няма заговор, Иванчева сама каза къде и кога иска парите

21 Април 2018 | 15:13
0 коментара
Криминално

Александър Ваклин – бизнесменът, който твърди, че е изнудван от задържаната кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, потвърди, че му е поискана сумата от 500 000 лева.

„Трябва да се прекрати една порочна практика. За съжаление, Десислава Иванчева наистина си поиска парите и сама определи мястото и времето, по което да й бъдат дадени. Няма заговор“, категоричен бе бизнесменът.

„Направих четири опита да си запиша час за среща с кметицата на район „Младост“ и да обсъдя с нея в официалното й приемно време ситуацията. На нито една от тези срещи тя не дойде, а присъстваше някой неин заместник“. По думите му има неоспорими доказателства срещу Десислава Иванчева.

„Става въпрос за съобщителна процедура за заповед на главния архитект на София към заинтересованите лица, да им кажат че такава заповед е издадена. Това съобщение има срок от 2 седмици, ние го чакаме от юни 2017 г. По едно време обявиха, че са загубили заповедта, после се намери, после пак се загуби“, обясни Ваклин. По думите му от общината казали на негови служители, че проблемът е личен. Затова потърсил контакт с Иванчева чрез други хора. Когато той бил осъществен, станало ясно, че кметицата иска подкуп.

„Петър Дюлгеров (бившият районен кмет, който е посредник при даването на рушвета – б.р.) е един от хората, с които се свързах, защото знаех, че може да разговарят с нея. Не го познавах отпреди. Случайно се спрях на него. Той осъществи контакта“, уточни бизнесменът. Той беше категоричен, че кметицата на „Младост“ е крайният получател на исканата сума.

„Има банки и офшорки. Парите могат да се преведат и по този начин. Кой носи 70 000 евро в колата си?. Никой не е желал да стане такъв цирк. Показността е по вина на Иванчева. Тя си избра датата, часа и мястото, които не бяха подходящи“, коментира още той случая.

Ваклин отхвърли твърденията, че парите, които е дал на разследващите, за да ги бележат и така да уличат Иванчева, са му върнати.

„Трябва да върнем респекта на държавата и хората да започнат да уважават законите“, обясни бизнесменът защо е предприел всички тези действия.

„Всичко при ареста на кмета на „Младост“ Десислава Иванчева е свършено както трябва“, категоричен бе и Пламен Георгиев – председател на новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията би отнемане на незаконно придобитото имущество. Той определи като необяснимо чувството, което остана в българското общество за показност на ареста, извършен в центъра на София.

„Законът изисква да се претърси автомобила в присъствието на Иванчева. Сигурен съм, че е било некомфортно за нея, но така всички виждат, че автомобилът не е местен никъде“, каза Георгиев пред bTV.

На въпрос защо се е наложило Иванчева да седи с белезници през цялото време, той коментира, че при предишна акция на прокуратурата е имало случай, в който задържаното лице се хвърлило на земята в калта, за да се опита да изтрие химическото вещество от ръцете си, с което били белязани парите.

„Не помня друг такъв случай на лице задържано с подкуп в такъв размер, така че би трябвало да действа и като превенция. Бях силно изненадан, че има положителни и отрицателни становища за ситуация, когато задържаш човек със 70 хил. евро в ръцете. Уверявам ви, че ако бяхме в една държава на Запад от нас, никой нямаше и да си помисли да каже и дума в защита на този човек“, коментира още Георгиев.

На въпрос дали доказателствата срещу Иванчева ще издържат в съда, той отговор, че като прокурор е сигурен, че могат да доведат до осъдителна присъда.

Добавете Вашия коментар

TOP