Целувката обикновено се възприема като акт на романтика, сексуална близост или благодарност. На заден план обаче остава благоприятното ѝ въздействие върху здравето.

Истината, разкрита в редица международни проучвания, обаче е, че подобно на ябълката, чиято всекидневна консумация предпазва от чести срещи с доктора, редовните целувки са изключително полезни за доброто здраве.

А ето и какви са ползите от целувката?

Облекчаване менструалните спазми
Размяната на този вид ласка предизвиква разширяване на кръвоносните съдове и освобождаване на ендорфини. Тези процеси водят до облекчаване на спазмите по време на менструация и премахват необходимостта от приемане на болкоуспокояващи лекарства.

Източник: Thinkstock/Guliver

Тонизиране на лицевите мускули
Целувката протича с участието на 34 лицеви мускула и 112 мускула с роля в поддържането на стойката. Ако се целуват редовно, хората могат да разчитат на по-добър тонус на мускулите на лицето.

Подобряване на имунитета
Целувката е в състояние да стимулира активността на имунните клетки в тялото, които се борят с външни микроби, като произвеждат антитела IgA (имуноглобулин А).

Източник: Thinkstock/Guliver

Поддържане на здравето на сърцето
Целувката поддържа здравето на сърцето като предизвиква отделяне на адреналин, който кара сърдечния мускул да изпомпва повече кръв в тялото. По този начин се стабилизира сърдечносъдовата активност и се понижават кръвното налягане и холестеролът.

Предпазване от кариеси
Целувката предизвиква повишено слюноотделяне, което отмива плаката от зъбите и намалява риска от появата на кариеси.

Източник: ThinkStock/Guliver

Сред редицата други ползи от целувката са изгарянето на калории - до две калории на минута страстна размяна на ласки, облекчаването на тревожността и напрежението, противодействие на негативната енергия.

Целувката също така създава усещане за добро общо състояние като понижава нивата на стресовия хормон кортизол.

Научете още 10 вълнуващи факта за целувката във видеото горе от канала hristovskibg във Vbox7.com