Измислиха чиния против преяждане

12 Август 2017 | 06:23
0 коментара
Любопитно

На почитателите на диетичното и здравословно хранене им е омръзнало постоянно да пресмятат колко калории не им се иска постоянно да броят въглехидрати, мазнини, протеини и фибри съдържа някой продукт. А математиката решително им идва в повече, като трябва да изчислят калориите в целодневното си меню.

Всичко това прави за секунди интелигентната електронна чиния Smart Plate. Идеята за нейната разработка е на американеца Антъни Ортис. След като баща му претърпял троен сърдечен байпас, Антъни си дал сметка колко важно е балансираното хранене. Решил да поработи в тази посока и създал умната чиния.

Тя е с класическа кръгла форма и е разделена на три сектора – два еднакви и един по-голям за основното ястие. Във всеки сектор има подвижно плато, под което е вграден кантар. Той мери прецизно грамажа на поставения отгоре продукт. Чрез безжична Wi-Fi връзка чинията се свързва със смартфона, на който е качено безплатно приложение за обслужването на Smart Plate. Освен това потребителят снима храната със смартфона си. След 10-15 сек. приложението е разпознало съставките в чинията и е изчислило точното калорийно съдържание на всяка една от храните.

Според авторите на проекта Smart Plate разпознава над 4000 вида храни.

В комбинация със смартфона и приложението интелигентната чиния може да ви посъветва как да коригирате съставките в ястията, за да са здравословни според вашите индивидуални параметри. Специално за диабетиците алармира при високи стойности на захар в порциите. Плюс на платата е, че могат да се поставят в микровълновата печка и миялната машина. Американската иновация струва 199 долара.
БЛИЦ

Добавете Вашия коментар

TOP