Изминаха осемнадесет години от терористичните атаки на 11 септември 2001 година в САЩ

11 Септември 2019 | 09:04
0 коментара
Общество

Изминаха осемнадесет години от терористичните атаки на 11 септември 2001 година в САЩ.

Преди 18 години в Америка терористите от „Ал Кайда” извършиха най-смъртоносната атака, отвличайки четири самолета, за да се врежат в двойните кули на Световния търговски център в Ню Йорк и да ударят Пентагона.

Полет 93 е четвъртият самолет. Именно пътниците на полет 93 са се обединили срещу похитителите и са им попречили да ударят столицата на САЩ отново. Самолетът се е разбил в поле край малък пенсилвански град, където е издигнат паметник, наречен “Кулата на гласовете”.

С убити 2 996 души и повече от 6 000 ранени, атаката остава най-смъртоносната в историята на САЩ. Тя хвърли Съединените щати във верига от войни срещу ислямските джихадисти.

Полет 77 се разби във военния щаб в Пентагона. Всички 59 пътници и екипажа на борда на самолета бяха убити заедно с още 125 служители, намиращи се в Пентагона.

В допълнение към убитите на 11 септември, хиляди доброволци за спасяване на пострадалите, строителни работници и жители са развили заболявания, много от които са в резултат на вдишване на токсични изпарения.

Днес Америка ще отбележи годишнината от нападението и ще отдаде почит на “героите” пред Мемориала, издигнат на мястото на Световния търговски център в Ню Йорк. Паметта на загиналите ще почете и президентът Доналд Тръмп. Церемония по случай проявените геройства в събитията на 11 септември 2001 г. ще има и в Пентагона, Вирджиния, и в Шанксвил, Пенсилвания. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP