Изложба „Златото на Хераклея – 10 години археологически проучвания“ в Исторически музей – Петрич

13 септември 2017 | 11:47
0 коментара
Изложба „Златото на Хераклея – 10 години археологически проучвания“ в Исторически музей – Петрич

Двудневна изложба „Златото на Хераклея – 10 години археологически проучвания“ отвори врати днес в централната зала на Исторически музей – Петрич.

Присъстваха кметът на Общината Димитър Бръчков, депутатът Георги Динев, заместник областният управител адвокат Антоанета Янчева, заместник кметът по образование и култура Илияна Попова, ръководителят на археологическата експедиция на Хераклея Синтика доцент доктор Людмил Вагалински, директорът на петричкия Исторически музей Сотир Иванов.

В залата са изложени 50 грамовата римска златна верижка на повече от 16 века, която бе открита наскоро, обеци, монети на владетели на древна Македония и монети на римски императори. Сред добрите новини, които почти ежедневно съпътсват разкопките на Хераклея, бе съобщението, че златната верижка остава във фонда на Исторически музей – Петрич.
 
Изложбата работи и утре, след което затваря врати.
„Преди 10 години това място беше бунище за земеделска продукция. През това време обектът се превърна в може би най-важния археологически обект на територията на България, каза на откриването директорът на Исторически музей – Петрич Сотир Иванов. Имахме шанса да открием такава материална и духовна култура, която не само че надмина нашите очаквания и мечти, но представлява важен елемент от човешката култура на Балканския полуостров, и все повече привлича националния и международен интерес“, каза Иванов.
 
„В тази изложба има един емоционален факт – златния накит на 1 600 години. Той ще остане във фонда на Историческия музей в Петрич. Това е изключително висока оценка от институциите за професионализма на директора на Историческия музей господин Сотир Иванов, и като цяло за музея. Петрич излезе на туристическата и археологическата карта на Балканите, а защо не и на Европа“, заяви кметът Димитър Бръчков.
Изложба „Златото на Хераклея – 10 години археологически проучвания“ в Исторически музей – Петрич снимка 1

Добавете Вашия коментар!