Изложба послучай 120 години - Четвърто основно училище „Димчо Дебелянов“ в Благоевград

16 Ноември 2017 | 12:51
0 коментара
Култура

Тази година се навършват 120 години от създаването на Четвърто основно училище „Димчо Дебелянов“ в Благоевград и 130 години от рождението на неговия патрон – поетът с нежна душа Димчо Дебелянов, не пожалил живота си на Македонския фронт в Първата световна война.

По повод празника, на 20 ноември от 11.00 часа във фоайето на Община Благоевград ще бъде открита фотодокументална изложба „120 години Четвърто основно училище „Димчо Дебелянов“ – Благоевград“.

Тя се състои от 18 постерни табла, които следват три идейно-изобразителни линии – първата е историята на училището в своята хронология, личности, постижения, дейности; втората е националната история с отражението на големите исторически събития върху живота на училището и третата е детството – облика на малкия ученик в началните класове от края на 19. век до настоящата учебна 2016-2017 г.

Инициативата за откриването на изложба, посветена на големия училищен юбилей, принадлежи на ръководството на Четвърто основно училище в лицето на директора Илиян Чапкънов, училищното настоятелство и учителския колектив.

Те предоставиха интересни документи и фотографии за изготвянето на изложбата, а училищната летописна книга е сред основните исторически извори. Ценна подкрепа оказват историците от Държавен архив-Благоевград, които обогатяват изложението с оригинални архивни документи и снимки, свързани с училищната история.


Важен личен принос имат Веска Анастасова, която предоставя своя личен фотоархив и Вера Начева – учителствала, заедно със съпруга си Александър Начев, в Четвърто основно училище през 60-те години и чийто личен музеен фонд също е сред представените на изложбата.

Анализът на информацията, подборът на фотографиите и изображенията са творчески труд на отдел „Нова и Най-нова история“ в Регионален исторически музей – Благоевград, съорганизатор на събитието.

Благодарение на Община Благоевград тази изложба може да бъде видяна от гражданите и гостите на града на партерния етаж на сградата. Общинското управление и експертите от отделите „Култура“ и „Образование“ също са сред историческите личности, свързани с училище „Димчо Дебелянов“ през всичките години на неговото съществуване.

Постерните табла съдържат текст и фотоизображения на документи, книги, учебни помагала и снимки, които пресъздават учебната дейност в нейната историческа среда.

Голяма част от източниците се излагат и публикуват за първи път, което е научен принос на събитието.Специални акценти в изложбата са: дейността на учителите Стефан и Рут Цветкови през 30-те години на 20. век, войната и училището 1941-1945 г. и епохата на социализма с образите на комунистическите лидери, символиката и обредността - задължителни за всяко чавдарче и пионер до 1989 година, т. е. за всяко дете.

Смутните години на прехода към демокрация и проблемите на съвременността са изобразени предимно със символи - на демографската криза, емиграцията, бедността, европеизацията и глобализацията. Всеки представен исторически материал е носител на собствена уникална информация - като идейно и художествено оформление, като материален носител и отглас от епохата.

Обогатенето представяне на историята на учебното заведение е от интерес за цялата общественост, защото илюстрира единството на гражданството в общото историческо пространство и време през 120-те години от живота на Грамадското първоначално училище – днешното Четвърто основно училище в Благоевград.

 

Добавете Вашия коментар

TOP