Изхвърлиха Русия от големия спорт за 4 г.

09 Декември 2019 | 16:22
0 коментара
Спорт

Изпълнителният комитет на Международната антидопингова агенция (WADA) лиши Русия от участие в големи международни състезания, включително олимпийски игри, за срок от четири години.

Страната също така няма право да приема световни първенства във всички спортни дисциплини и няма право да кандидатства за домакинства, а лицензът на Руската антидопингова агенция (РУСАДА) бе отнет.

Освен това WADA забрани и на представители на Руския олимпийски комитет (ОКР) и Параолимпийския комитет на Русия (ПКР) да посещават състезания като официални лица за следващите четири години. Спира се членството и на руски представители в структурите на международни федерации.

Наказанието влиза в сила от 1 януари 2020 г. и ще завърши на 1 януари 2024-а. Решението подлежи на обжалване в срок до 31 декември пред Спортния арбитражен съд в Лозана (КАС), а че това ще се случи обяви Светлана Журова, зам. председател на комисията по международните въпроси в парламента.

Санкцията идва заради фалшифициране на документи по допинг скандала с Русия, който извади атлетите на страната от големи първенства за 4 г., и заради който на зимната олимпиада в Пьончан през 2018 г. 168 спортисти се състезаваха без флаг и химн. Тяхното наказание пък бе наложено заради скандала с употребата на забранени субстанции на игрите в Сочи 2014.

Според сегашното решение, всеки спортист от Русия, който спечели квота за игрите в Токио 2020 (летни) и Пекин 2022 (зимни) и докаже, че е чист от допинг, ще може да се състезава като "независим". Тоест, отново без национална принадлежност, химн и флаг. Руска делегация на игрите в Япония и Китай няма да има.

Решението значи още, че Русия пропуска Мондиал 2022 по футбол в Катар, тъй като няма да бъде допусната до квалификациите. ФИФА все още може да вземе друго решение и има право на "особено мнение", тъй като футболът има по-особени правила за борбата с допинга.

„Сборная“ обаче ще играе на Евро 2020, за което си е спечелил мястото в квалификациите, свършили преди настоящото решение. Мачовете в Санкт Петербург от първенството също няма да бъдат отнети от града.

Добавете Вашия коментар

TOP