Изгоря къщата в Ковачевица, където са снимани "Мера според мера" и "Мъжки времена"

18 Януари 2016 | 09:24
0 коментара
Криминално
Изгоря къщата в Ковачевица, където са снимани Мера според мера и Мъжки времена

В живописното село Ковачевица изгоря легендарна къща - Кондевата. В нея са снимани едни от най-гледаните български филми - "Мера според мера" и "Мъжки времена". Пожаръг е избухнал в нощта срещу неделя. 200-годишната къща бе преустроена като къща за гости. В същата нощ в нея са нощували четирима туристи - един от София и трима от Варна. Те са обгазени, но са успели да изляцат овреме. Всичките са приети гоцеделчевската болница и са под лекарско наблюдение. Пострадалите са мъже на 52 и 35 години и жени на 49 и 24 години. Те са със затруднено дишане, симптом на отравянето с дим.

Засегната е била и друга старинна къща в съседство. Въпреки обилния снеговалеж пожарната от Гоце Делчев е успяла да пристигне в Ковачевица и е предотвратила разрастването на пожара. В гасенето се включили и десетина туристи, които почивали през уикенда в селото.

Старата Кондева къща представляваше елемент от уникалния архитектурен ансамбъл, на фона на който са снимани много от най-хубавите български игрални филми. Къщата е приютявала и снимачните екипи на много родни продукции.

Това е вторият голям пожар в Ковачевица - на 1 януари 2001 г. небрежни туристи оставиха незагасена камина в друга къща за гости и изгоряха до основи още 2 старинни къщи.

 

Добавете Вашия коментар

TOP