Издирван по цял свят наркобос тайно се завърна в България

17 Септември 2016 | 01:28
0 коментара
Общество
Издирван по цял свят наркобос тайно се завърна в България

Издирван по цял свят наркобос тихомълком се е завърнал в София, показа проверка на "България Днес". Под носа на ченгета и спецпрокурори свързаният с контрабандните канали на ДС Людмил Герасков преспокойно си обикаля из София по бизнес дела.Съдружник в една от фирмите на Герасков е и друг международен аферист - Атанас Спасов. През последните години неговото име е замесено в множество международни схеми за трафик на дрога. Според изявления на ченгета от Гърция, Холандия и Испания именно Спасов е босът на наркоканалите. В повечето случаи като негов пръв помощник или съдружник се споменава името на Людмил Герасков.
 

Людмил Герасков, Снимка: в. България днес

Последната им известна афера е опитът за пренасяне на 14.5 тона хашиш от Мароко през България до Белгия и Холандия. Рекордното количество дрога бе заловено при проведена от ГДБОП операция с кодово име "Сахара". Тя стартира, след като на първи юли 2012 г. по случайност на ГКПП Ферибот във Видин е заловен камион с 4.5 тона хашиш. Антимафиотите веднага почват разследване и четири дни по-късно атакуват склад в софийското село Мировяне. Там са открити още 12 тона от дрогата. При разпитите на свидетели се изяснява, че хашишът е произведен в Мароко и натоварен на специално наетия кораб "Оушън лайън". Пратката акостира в Бургас безпроблемно и по план е трябвало да стигне с камиони до Белгия.

След залавянето на дрогата от ГДБОП свикаха специална пресконференция. На нея бе обявено, че организатори на впечатляващия канал са Атанас Спасов и Людмил Герасков, чиято дясна ръка е синът му Бойко Герасков.

В суматохата около акцията Гераскови успяват да духнат в чужбина, а информация за Спасов не е обявена.

Антимафиоти припомнят, че двамата са замесени и в още няколко канала. Единият е разбит през 2005 г., след като ченгета в Солун залавят 4176 кг хашиш. Тогава са заловени и осъдени трима наши шофьори, а босът на бандата Атанас Спасов успява да се измъкне. Покрай разплитането на аферата се стига до залавянето и на още 318 кг от същия наркотик в софийския квартал „Военна рампа“. Складът, в който е съхранявана дрогата, е нает от Герасков.

Три години след операция "Сахара" специализираната прокуратура внесе обвинение срещу десет от дребните участници в канала. Сред тях е и синът на Герасков, който е заловен в чужбина и екстрадиран.

Баща му Людмил остава в неизвестност и затова според обвинителите доказателствата срещу него са отделени в друго дело. То щяло да започне едва когато бъде заловен.

Оказва се, че докато ченгетата в цял свят го издирват, Герасков преспокойно си отскача до София. Наглостта му стига дотам, че дори не прави опит да се скрие. Той абсолютно открито движи няколко от фирмите, който се водят на негово име. Отделно от това Людмил успява да продаде няколко от апартаментите си в София, без това да направи впечатление на властите. От документите по сделката става ясно, че той ги е осъществил лично, а не чрез пълномощник.

В едно от дружествата – "Лидер-56", Герасков е съдружник с другия обявен от ГДБОП за бос на канала за хашиш Атанас Спасов. Неясно защо неговото име впоследствие не се появява по делото за наркоаферата. Така освободен от отговорност Спасов преспокойно започва да влага печалбите си в изграждането на слънчеви централи чрез специално регистрираната преди година фирма "Ви Еко Енерджи".

Според запознати до обрата в разследването се стига след намеса на високопоставени политици от БСП, с които той и партньорът му Герасков имат дългогодишни връзки.

Тандемът Атанас Спасов и Людмил Герасков изплува от всевъзможни тъмни афери още от началото на 90-те години. Използвайки каналите на бившата Държавна сигурност, двамата започват да се занимават с разнообразна контрабанда. Една от схемите им е разбита през 1999 г. Тогава след акция на НСБОП Спасов и Герасков са арестувани заради нелегален внос на стотици вагони спирт, от който впоследствие се произвеждал фалшив алкохол.

След двуседмичен престой в ареста двамата са пуснати, а разследването зацикля.

Малко след това МВР разбива канал за контрабандни цигари, чиито босове отново са Спасов и Герасков. След намеса на хора от бившата ДС, преминали в политиката, отново не се стига до присъди.

Добавете Вашия коментар

TOP