Полицията във френския град Лион е започнала разследване за местонахождението на президента на Интерпол – китаеца Мън Хунвей, след като съпругата му е съобщила, че няма вест от него, откакто е заминал за родината си миналата седмица, предадоха световните агенции.

Източници от органите на реда казаха, че съпругата на Мън се е свързала с полицията в град Лион, където е централата на Интерпол, и е съобщила, че съпругът ѝ е изчезнал и тя

нямала вест от него, откакто заминал за Китай на 29 септември.

Китайската актриса Фан Бинбин, звезда на Холивуд, изчезна

Фрески съдебен служител, пожелал анонимност, заяви, че президентът на международната полицейска организация е отпътувал от Франция и е пристигнал в Китай в края на септември. Той не е изчезнал във Франция, уточни източникът, цитиран от Франс прес.

Според радио Европа 1 съпругата и децата на Мън живеят в Лион.

Мън беше избран за президент на Интерпол през ноември 2016 г. и мандатът му е до 2020 г. До избирането си е бил заместник-министър на обществената сигурност на Китай, а преди това заместник-председател на китайската комисия за контрол на наркотиците и директор на националната служба за борба с тероризма.

Главната функция на Интерпол е да осигурява механизъм, чрез който полицейските сили в различни държави да се уведомяват взаимно за издирвани заподозрени.

При избирането на Мън за президент на организацията правозащитни групи изразиха тревога,

че Китай може да се опита да използва позицията му, за да преследва дисиденти в чужбина. Китай отдавна се стреми да получи помощта на други страни за арестуването и депортирането на граждани, които обвинява в престъпления, включително корупция и тероризъм.

В отговор на опасенията на правозащитниците Интерпол заяви, че нейният устав забранява на служители ѝ всякаква намеса в политика, предаде Франс прес.

От Интерпол пуснаха официално изявление по случая с изчезналия президент и заявиха, че това е въпрос, който казае компетентните органи във Франция и Китай. В момента организацията се ръководи от генералния ѝ секретар Юрген Щок. В изявлението се подчертава, че няма да бъдат правени повече коментари по случая.

Малко по-късно китайският вестник „Саут Чайна морнинг пост“ съобщи на сайта си, че Мън Хунвей, е разследван в Китай. Хонконгското изданиесе позовава на анонимен източник, според когото

64-годишният Мън е бил отведен за разпит веднага след кацането на самолета, с който пристигнал на 29 септември.

Информация за това, къде се намира в момента и какви са били основанията за разпита, не се съобщават, както и каква е била целта на пътуването му до Китай.

Той все още фигурира като заместник-министър на сайта на министерството на обществената сигурност на Китай, но според „Саут Чайна морнинг пост“ е изгубил през април мястото си в Централния комитет на комунистическата партия. Няма коментар от китайското министерство на обществената сигурност.

Това изчезване напомня много на едно друго изчезване на публична личност в Китай.

Китайската актриса Фан Бинбин, която участва в суперпродукциите „Железният човек“ и „Х-мен“, също е изчезнала. За нея няма никаква информация от юни, когато се заговори, че е сред разследваните за укриване на данъци в киноиндустрията. Появиха се и предположения, че актрисата може да е задържана.

Vesti.bg.