Иво Ташев, психолог: Коледните и Новогодишните празници могат да станат причина за изпадане в депресия при самотните хора

01 Декември 2018 | 19:24
0 коментара
Общество

Коледните и Новогодишните празници могат да станат причина за изпадане в депресия при самотните хора. Това каза за Pirinsko.com Иво Ташев, психолог и психотерапевт от гр.Сандански.

Според него най-често това се дължи на факта, че подобен вид хора нямат семейство или половинка до себе си, с които да празнуват.

„Преди години организирахме събиране на хора, които са сами. Така ги накарахме да усетят празничните емоции и им бяхме измислили подаръци и вечеря с традиционни ястия. Някои от тях бяха социално слаби, но имаше и такива, които нямаше къде и с кого да празнуват“, посочи Иво Ташев.

По думите му на някои хора им е трудно да изграждат социални контакти. Той добави, че други се чувстват самотни, въпреки че имат много познати, но е възможно да  нямат човек до себе си.

„Хората, които общуват трудно нямат умение за изграждане на социални контакти. Умението да комуникираме се изгражда, когато човек общува. В началото тези опити не са много успешни и са необходими доста усилия, докато се научим, подобно на карането на колело и шофирането на автомобил“, коментира психологът.

Той отбеляза, че при желание може да намерим начин за разговор.

„Не е трудно да поговорим с някой в кварталния магазин, при фризьора или с някого в автобуса, както и да създадем контакти с хората около нас“, допълни психотерапевтът и каза, че при желание могат да бъдат изградени всякакви умения като социалното общуване е признак за добре развитата и балансирана личност.

„Причините човек да бъде сам са много. Някои от тези, които живеят сами, са свикнали със самотата и се чувстват добре, защото не са притеснявани от никой. Хората свикват да живеят сами, защото в противен случай биха търсили начин, за да намерят някой, с който да бъдат“, отбеляза Ташев.

Есенно-зимната депресия би трябвало да премине за максимум две седмици 

По думите му периодът й е различен, защото се свързва с преумора на психиката, както и с биологични и психични предпоставки.

„Депресивното състояние е защитен механизъм. Често се получава при смяна на сезоните и когато преминаваме от един период в друг. За една, максимум две седмици есенно-зимната депресия трябва да премине“, уточни психотерапевтът.

Той допълни, че е необходимо да се взимат мерки за психиката и, че всеки може да се настрои да бъде ведър, бодър и оптимистичен с или без помощта от специалист.

„Споделянето също е от изключително значение, затова може да кажем на приятел или роднина проблемите, които имаме и ни безпокоят. Важно е човек да не забравя да потърси помощ, защото няма нищо страшно и срамно от това“, отбеляза Иво Ташев.

Той каза, че всеки един човек е отговорен, както за физическото, така и за психичното си здраве и идеята е да се вземат мерки по-рано, за да не стане депресията хронична.

Добавете Вашия коментар

TOP