Иванка Чакалска, кмет на Крупник: Работим усилено по проект за подобряване водопроводната мрежа на част от улиците в селото

25 Януари 2019 | 20:23
0 коментара
Общество

Иванка Чакалска, кмет на симитлийското село Крупник, в интервю за предаването „Симитли – минало, настояще и бъдеще“ на Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-жо Чакалска, как оценявате представянето на кукерската група от село Крупник по време на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“?

Иванка Чакалска: Както всяка година, така и тази нашата група се представи най-достойно. Всички участници – и малки, и големи показаха на публиката, че духът на крупничани е жив. Със своята многочисленост, оригиналност, артистичност и автентичност предизвикаха бурните овации на зрителите. Всяка година ние се стремим да представяме нещо ново, като тази година например интересни бяха малките коледари, които се представиха добре като за първи път и получиха награда. Със задоволство искам да отбележа, че всички участници в нашата група са местни хора, тоест нямаше нито един от друго населено място. Искам да подчертая, че по численост на разкошни групи просто няма кой да бие групата на Крупник.

Фокус: Взехте много отличия. Кое е най-ценното за Вас?

Иванка Чакалска: Всяко едно отличие е важно за нас, защото това показва, че всяка година нашата кукерска група успява да покаже как се прави Сурва и достойно да защити своето първо място. Най-ценното отличие за нас е първото място за цялостно представяне на групата. Тук е мястото да благодаря на всички участници от село Крупник, затова че не отстъпват от първото място, затова че отделят време и средства да организират такова внушително представяне, но и затова че съхраняват тази изконна традиция и я предават на младите. Знаем, че децата са нашето бъдеще, а традициите – нашето истинско богатство. Желая на всички много здраве, упоритост и благополучие, и никога да не отстъпват първото място.

Фокус: А какво ново се случва в село Крупник и работите ли по някакви нови проекти или програми?

Иванка Чакалска: Да, работим усилено и в момента дори. След благоустрояването на най-лошата улица в селото „Гоце Делчев“ и смяна на водопроводната мрежа на улица „Георги Димитров“, в момента тече усилена работа по проект за рехабилитация на водопроводната мрежа на улиците „Георги Димитров“, „Паисий Хилендарски“, „Кресненско въстание“, „Средорек“, „Кокиче“ и други. Същевременно продължаваме да работим и по изграждането на параклис „Св. Георги“ в местността Дрене, средствата за който се подсигуряват изцяло от местните жители. През 2019 година ни предстои реализирането на редица проекти, а именно – изграждане на спортен салон в СУ „Св. св. Кирил и Методий“; въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградата на кметството. Предстои да бъде започнат и ремонт по пътната мрежа на главната улица „Георги Димитров“, както и благоустрояване на още улици в селото. А за най-малките жители на Крупник предвиждаме изграждането на детска площадка в така наречения квартал „Овча купел“, където в момента имаме най-много деца. За всичко това бих искала да благодаря на общинският кмет Апостол Апостолов, че отделя повече средства за благоустрояването на село Крупник и го превръща в по-добро място за живеене. Пожелавам на него, а и на целият му екип много здраве, сили и да работят все така всеотдайно за жителите на цялата община.

Фокус: За финал на нашият разговор – как ще отбележите предстоящия празник Трифон Зарезан?

Иванка Чакалска: За празника, посветен на Трифон Зарезан нямаме установена традиция да го отбелязваме с провеждане на публично мероприятия, но жителите на селото и по-точно мъжете се събрат на приятелски групи. Те честват празника подобаващо с скари, вино, музика и веселие през целия ден.

Добавете Вашия коментар

TOP