Иван Дяков: Община Симитли е пазител на традициите и фолклора

19 Септември 2018 | 12:39
0 коментара
Общество

Иван Дяков. Няма как да го объркате. Той е. Той е Иван Дяков. Една от емблемите на народната песен, на пиринския фолклор. Част е и от Симитли, като приятел. Голям приятел. Част е и от химна на Симитли. Споделя със Симитли всеки празник. И не само. За една не родна, но припознал си я като своя община, като свои кмет и хора говори Иван Дяков пред радио Фокус:

Фокус: В началото на нашия разговор, нека отбележим, че Вие сте един от големите приятели на Община Симитли. Това казва и самият кмет Апостол Апостолов. Всяка година взимате участие в празника на града и в редица други тържества. Какво е за Вас Община Симитли?

Иван Дяков: Мога да кажа едно голямо благодаря, че кметът Апостол Апостолов така ме е представил, но това е и самата истина. Аз съм с Община Симитли още от началото на управлението на Апостолов. Аз се чувствам като част от Община Симитли. Наблюдавайки това, което се случва в Общината мога да кажа само хубави неща, защото откакто е кмет г-н Апостолов пред очите ми аз видях развитието на общината и смело мога да кажа, че Симитли е най-бързо развиващата се община. Говорим за кмет, който работи с голям замах работи за благото на жителите на Симитли и виждам, че няма населено място, в рамките на Общината, където да не е оставил голям отпечатък с неговите действия за благосъстоянието на хората. На всеки празник се вижда духът на хората и това, че са удовлетворени от ставащото в Общината. Много добре е интегрирана и ромската общност в Симитли. Знам, че почти няма безработни лица в града и малките населени места, безработни са само тези, които не искат да работят. А колкото до отношението към фолклора, мога категорично да заявя, че Община Симитли е пазител на традициите и фолклора.

Фокус: Г-н Дяков, няма как говорейки с Вас да не Ви задам и няколко въпроса, свързани с българския фолклор. Вие пеете едни от най-хубавите песни. Какво е за Вас българската музика и забелязвате ли през последните години все повече млади хора, които са почитатели на българското народно творчество?

Иван Дяков: В последно време има едно възраждане на фолклора, особено чрез тези групи от типа на фолк фитнес. Няма как младите хора да не се увличат по някои от новите течения в музиката, тъй като за тях те са интересни. Но въпреки това те се увличат и от българския фолклор. Аз се стремя да правя нови неща, дори и авторски песни въз основа на българския фолклор. Интересното, което забелязвам е, че младите хора знаят повече от моите авторски песни, отколкото от традиционните народни песни. Имам надеждата, че българският фолклор ще се развива, защото това е нашето най-голямо богатство. Това е отличителната черта на България на фона на световното изкуство. Нашите сънародници в чужбина са големи почитатели на българския фолклор, защото явно е истина фразата, че когато загубиш нещо, чак тогава го оценяваш. Последно бях в Австрия и това, което ми направи впечатление е, че и малки, и големи, бяха облечени в български народни носии. Хората обичат фолклора много повече, когато са извън страната.

Фокус: Коя е Вашата любима песен?

Иван Дяков: Винаги съм казвал, че моите песни са като мои рожби, но въпреки това имам една песен, която остана във времето и се пее в цяла България. Това е една вечна песен – „Стар мерак“, макар че е авторска. Тази песен с малко думи казва много неща. Моята професионална кариера някога тръгна с тази песен. Знам, че където и когато и да запея тази песен, всички я знаят. Сред любимите ми песни е и „Кате, Кате“. Някои авторски песни се налагат по-трудно от други, но това е нормално.

Добавете Вашия коментар

TOP