Ивайло Калфин: Бумът на безработицата тепърва предстои

25 март 2020 | 11:53
0 коментара
Ивайло Калфин: Бумът на безработицата тепърва предстои

Бум на безработицата у нас тепърва предстои и трябва да сме подготвени за това защото все още фирмите се колебаят дали да освобождават хора. Това заяви Ивайло Калфин от АБВ, бивш социален министър, съобщи Бтв.

Най-тежко според него е положението за туризъм, култура и транспорт, както и за фирмите, приспадащи към развлекателната индустрия - ресторанти и заведения.

Той прогнозира, че доколкото не се очаква в следващите 2-3 седмици да се завърнем към нормален живот, толкова по-тежка ще става ситуацията.

Според Калфин мярката на правителството да поема 60% от възнаграждението на работниците, за да не се стига до съкращения е ефективна, но тепърва ще се види дали ще бъде приложена успешно. Той добави, че освен европейското финансиране, трябва да се очаква пари да се дадат и от националния бюджет и трябва да има ясен план с какви средства разполага държавата и по какъв начин да бъдат разпределени те, според развитието на кризисната ситуация.

Калфин  също така коментира, че Законът за извънредното положение заради коронавируса ще доведе до хаос. защото в него е предвидено да се спрат плащанията, което ще блокира икономиката.   

"Има пари и държавата трябва да даде различни сценарии и какво би направила при всеки един от тях, за да са спокойни хората какво могат да очакват", поясни той.


Добавете Вашия коментар!