Ивайло Калфин: Балканите отдавна интересуват Китай

08 Юли 2018 | 18:41
0 коментара
Политика

Това, което прави американският президент Доналд Тръмп, е че пренарежда цялата парадигма на световни отношения след Втората световна война – това са отношенията между Европа и САЩ, а и след падането на Берлинската стена.

Това каза в предаването „120 минути” по bTV бившият външен министър Ивайло Калфин.

 

„С политиката си той отново прави Русия важен и голям партньор на Америка, подценява влиянието на Европа, прави и Китай голям партньор, въпреки че с тази битка, в която влезе, ще видим какъв резултат ще има – според мен не особено добър за американската икономика”, заяви Калфин.

Според него Европа трябва да спре да отговаря реактивно.

„Китай отдавна има интерес към региона. България е последната страна от Балканите, която се включва с конкретни проекти. Вече има конкретни инвестиции и в Сърбия, и в Черна гора, в Гърция”, заяви още бившият външен министър.

 

„Надявам се да има някакъв резултат, въпреки че засега, като гледам какво става из региона, повечето големи числа, които се съобщават, бавно се постигат”, допълни той.

„Ако тези инвестиции се случат, те ще станат по европейски правила, няма как да станат по друг начин. Но засега повече се говори, отколкото се върши”, отбеляза Калфин.

Той посочи, че търговията между Китай и ЕС до голяма степен е облекчена и по-скоро големият проблем е с авторските права, със стоките менте, които се произвеждат в Китай и се продават в Европа.

 

По темата с проблемите и протеста на майките с увреждания у нас Калфин заяви, че върви спор този закон ли да се приеме или другият и в какъв срок, а всъщност цялата система трябва да се пренареди.

„Преди това да се направи със закони, трябва да имаш ясна визия какво ще се случи и тази визия започва от критерия, по който се дава съответната експертиза човекът със заболяването какво може прави и с какво може да е полезен на обществото и на себе си. Това означава цялата система да се смени”, посочи Калфин.

„Не бих казал, че това е скъпо. Скъпо е да се поддържа една система, която в момента харчи много пари, няма един човек доволен от нея и ражда непрекъснати сътресения”, отбеляза той.

На въпрос дали тази реформа ще има жертви, Калфин заяви: „Може и да има, само че ако не се прави, жертви са хората, които протестират”.

„Страшно грозно е когато политици, политически сили или държави институции използват мъката на тези хора”, подчерта още Ивайло Калфин.

По думите му държавата трябва да предложи решението, а не да си пише рейтинга на техен гръб.

Той уточни, че визира всички, „които се закачиха”. „Законът, който отдавна беше подготвен и не решава нищо на хората с увреждания, беше дописан от омбудсмана, а след това припознат и внесен от две от партиите – на Марешки и БСП. Това е заиграване с по-малко от 10% от хората с увреждания, и дори не им се решават всички проблеми”, заяви Ивайло Калфин, който е и бивш социален министър.Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP