ЮЗДП стартира проект за над 2 млн. евро за производство на контейнерни фиданки

09 Ноември 2017 | 15:02
0 коментара
Общество

ЮЗДП започва производство на контейнерни фиданки от 50 дървесни видове - космат дъб, дървовидна хвойна, черна елша, черен бор, клек, ясен и други. С тях ще бъде извършено залесяване на площ от 104 хектара в приоритетни горски местообитания в защитените зони Огражден–Малешево, Кресна-Илинденци, Скрино, Осоговска планина, Конявска планина и Витоша. 

Всичко това се случва по проект ”Възстановяване и подобряване на природозащитния статус на приоритетни горски хабитати от мрежата Натура 2000 в България”. Финансирането е по европейската програма „Лайф плюс”, която осигурява безвъзмездни средства в размер на 75% от общата стойност от 2 108 332 евро. Останалата част от финансирането ще бъде осигурена от бюджета на ЮЗДП.

Специалистите на държавното предприятие ще съберат и обработят над 7 тона семена, от които ще се отглеждат контейнерните фиданки. За производството им в горски разсадник „Локорско”, в района на ДГС-София, ще бъде доставена и монтирана автоматизирана поточна линия с капацитет един милион фиданки годишно. Ще се изградят две оранжерии за покълване на семената и две площадки за растежа им.

Предимствата на тази технология са намаляване на ръчния труд и разходите за производство, за подготовка на почвата и голяма част от усилията по самото залесяване.

Гарантира се почти пълна кълняемост на посадените семена и над 97% прихващане при засаждане. Други лесокултурни дейности, заложени в проекта, са: освобождаване на площи, обрасли с нежелани храстови видове – драки, къпини, отглеждане на залесените площи и ограждане с цел предпазване от паша на селскостопански животни и дивеч.

Всички предвидени дейности ще се извършват в 9 общини, в 9 поделения на ЮЗДП.

Проектът стартира през септември, като продължителността му е 4 години. Координиращ бенефициент е ЮЗДП в партньорство с Горска семеконтролна станция-София.

 

Добавете Вашия коментар

TOP