ЮЗДП апелира: Купувайте дърва за огрев още през пролетта

19 Декември 2018 | 15:14
0 коментара
Общество

Купувайте дърва за огрев още в края на пролетта. По този начин ще се намали значително замърсяването на въздуха. Това призова директорът на ЮЗДП Дамян Дамянов.

По думите му, скоро ще бъдат въведени изисквания, с които ще се ограничи влажността на дървата за огрев до 25%. Затова се налага тяхното добиване да става още през пролетта, за да бъдат до есента на над 80% просушени. Така ще се свали с 90% замърсяването на въздуха от дървата за огрев, проблем, който става все по-актуален и касае здравето и живота на хората.

„Сухите дърва имат и по-висок коефициент на полезно действие, те са с по-високо качество от влажните дърва. Много хора не могат да се откажат от това отопление, защото все още е най-евтино. Проблемът е, че потребителите най-често идват септември, октомври, ноември, когато става и по-трудно, и по-тежко, а и се вдигат цените”, каза още Дамян Дамянов.

Цената на дървата за огрев през лятото ще е по-ниска, тъй като разходът за добиването им е по-малък. Всеки, който една зима гори сухи дърва, ще разбере каква е разликата между това, което е стояло на естествено просушаване 6 месеца и това, което е добито преди 1-2 седмици, категоричен е директорът на ЮЗДП.

Обмисля се и завишаване на цените за добив на дървесина с 15-20%, за да се задържи работната ръка, тъй като това е най-тежката работа в гората и е добре да има повече фирми, които се занимават само и единствено с дърводобив.

Добавете Вашия коментар

TOP