Юрий Асланов: Президентът Румен Радев е много по-успешен от предшествениците си

19 Януари 2019 | 14:14
0 коментара
Политика

Президентът Румен Радев е много по-успешен от предшествениците си. Това каза за обзорното предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ социологът и управител на социологическа агенция АФИС Юрий Асланов по повод навършването на две години от полагането на клетва на президента пред НС. 

Според него той е защитил по-голямата част о предизборните си обещания. 

„Зад заклинанието „президент на всички българи“ стои изискване към това президентът да е политически кастрат, а това не може да бъде. Той е бил кандидат на една от партиите и по някакъв начин е влязъл в президентската институция в резултат на политическите си убеждения, изразявани от част от политическия спектър. Дали Радев е президент на всички българи може да се съди по доверието към него, което остава високо“, каза той. 

Юрий Асланов уточни, че някои предшественици на Радев все още го водят по брой върнати законопроекти, така че все още е рано да се каже, че той е президентът, който е оспорил най-много закони. 

Оповестяването на междинните резултати от социологическите данни в изборния ден не могат да обърнат резултата, каза Асланов относно идеята на ГЕРБ за отпадане на забраната за огласяване на социологически данни в изборния ден. 

„В повечето европейски държави това не е разрешено. Този дебат трябва да се води по-продължително и законодателните решения да не се взимат така бързо, защото могат да увеличат и без това високото недоверие към изборния процес у нас. Дали може да обърне вота е сложен въпрос. Публикациите влияят на вота, но влиянието им е преувеличено. Чак да обърне резултатът такава публикация не може“, каза социологът. 

Според Юрий Асланов около 90 % от избирателите, които ще идат до урните са взели своето решение преди изборния ден. Колкото до така наречените “мъртви души“ , според него те са около 2,5 милиона и имат отношение само при провеждането на референдуми и първият тур на президентските избори. 

Добавете Вашия коментар

TOP