ИТАЛИАНСКИ ВЕЛОСИПЕДИСТИ ЗАПОЧВАТ ТРАДИЦИОННАТА СИ ОБИКОЛКА НА БЪЛГАРИЯ ОТ СИМИТЛИ

11 Септември 2017 | 10:56
0 коментара
Общество

Днес  италианските велосипедисти от Челе ди Булгерия ще посетят Община Симитли. Тази година за първи път Симитли е една от спирките на групата, която е с ръководител Рафаеле Карери. Амбициозната цел на групата е да обиколи старите български столици Велико Търново, Преслав и Плиска, като прекоси българската земя с велосипеди.

Велопоходът се провежда вече за втора поредна година и дава заявка да се превърне в традиция. Организаторите са поканили и италианския посланик Стефано Балди при посещението им в Симитли. Очаква се към 16:30 ч. италианските велосипедисти да са на територията на община Симитли, където ще бъдат посрещнати на централния площад „Септември”.

В читалище „Св. Климент Охридски” историкът от Софийския университет „Св. Климент Охридски” Габриела Бонева ще изнесе лекция на тема „Отношенията между България и Италия по време на Студената война”. Към 18:00 ч. пък се очаква италианската група да посети село Брежани и да се запознае с културно-историческото наследство на района. Специалисти от туристическия бранш пък ще запознаят италианците с перспективите за развитие на туризма в община Симитли.

Напомняме, че отдавна италианци проявяват интерес към историческите обекти в Община Симитли. През 2016 г. в престижното италианско списание „Studi sull’Oriente Cristiaбе публикувана статия за Тросковския манастир „Св. Архангел Михаил”, а на храмовия празник гост бе италианският антрополог Валерия Бонфанти. Връзките с Италия се закрепват и от многото симитличани, които са на гурбет там.

Добавете Вашия коментар

TOP