Италианската полиция разби две балкански групи за нелегално прекарване на мигранти

02 Юли 2018 | 22:16
0 коментара
Общество

 Италианската полиция съобщи, че е разбила две групи, прекарвали незаконно мигранти от Балканите до Швейцария.

Арестувани са 10 души, включително македонски, албански и косовски граждани. Според полицията, едната от групите е разположена в Северна Италия, а втората - в Сицилия. Арестувани са 7 италианци и по един гражданин на Косово и Албания.

Полицията издирва още 7 членове на групи за контрабанда, повечето от които са от Балканите. Разследването установи, че мигрантите са платили на контрабандистите 3000 евро, за да ги прехвърлят в северна Италия и оттам в Швейцария, скрити в микробуси и леки автомобили. Мигрантите, с помощта на "сицилианската" група, са били превозвани в Италия с фалшиви разрешителни за работа, а след това членовете на "северноиталианската" група ги превозвали в Швейцария, но и в други страни-членки на ЕС.

Предполага се, че повечето от мигрантите, прекарани от двете групи, се крият в Швейцария и Германия. В акцията на италианската полиция са взели участие техни колеги от Македония, Германия и Косово. Според полицейския комисар от Палермо Антонио ди Срасио, има доказателства, че двете групи са поддържали "конкретни и много опасни връзки със сицилианската мафия „Коза Ностра“ и с косовски паравоенни групи".

Един от задържаните в акцията, Фатмир Латифи, според следствието е участвал в продажбата на оръжието, което е било използвано при кумановското нападение през 2015 година. Друг от тях пък е участвал в неуспешен опит да препродаде швейцарски диаманти на купувачи в Брюксел. Стойността на диамантите се оценява на 11 милиарда евро. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP