Историческо първо участие на благоевградски отбор по артистично плуване на Републиканско първенство

15 Август 2019 | 16:18
0 коментара
Спорт

За първи път в историята на водните спортове в Благоевград тази година отбор по артистично плуване участва и в двата етапа на Републиканското първенство.

Първото състезание бе проведено през зимата, а второто - от 14 до 18 юли във Варна.

Само след година и половина практикуване на този сложен спорт благоевградските състезателки впечатлиха всички зрители с бързото си развитие, амбиции и упоритост.

Шест от трeниращите в Благоевград момичета влязоха в първия отбор. С тях като хореограф и треньор работят Миглена Бояджиева и Христина Дамянова, дългогодишен национален състезател, представял България на европейски, световни първенства и олимпийски квалификации.

След ежедневния неуморен труд и работа треньорите успяха да изведат шест от момичетата на клуба до състезателно ниво, като така направиха дебют за благоеврадския клуб в сферата на артистичното плуване.

За първи път в историята на водните спортове в Благоевград се осъществява обучение по артистично (синхронно) плуване. Предлага се развитие на състезатели в тази сфера, както и тематични шоу програми. Като част от голямото семейство на Плувен клуб „Пирин”, отборът по синхронно плуване продължава развитието на красивите водни спортове, като се радва на голяма подкрепа.

Дейността на клуба в сферата на този спорт започва през 2017 година, като треньор е Миглена Бояджиева. Тя първа се осмелява да се захване със слабо популярния, но сложен спорт, който досега не е развиван в Благоевград.

Младите състезателки тренират в плувният басейн в Спортен комплекс „Пирин“, който беше открит в края на 2015 година в резултат на целенасочената политика, водена от кмета на община Благоевград - д-р Атанас Камбитов, за подкрепа и развитие на спорта в града.

Съоръжението отговаря на всички изисквания за провеждане на национални и международни турнири. Басейнът е с размери 50X25. В него е инсталирана компютърна система, която регулира температурата на водата и я поддържа около 27 градуса.

Температурата на въздуха е с 2 градуса по-висока.

Добавете Вашия коментар

TOP