Историческа среща в София и решаващ ден за Западните Балкани. Лидерите на 28-те държави от ЕС сядат на масата за преговори със страните, които имат желание да станат част от Съюза. Спорни моменти обаче има при четири от тях.

Заради драконовските мерки за сигурност около срещата общината призовава да се избягва излизането с лични автомобили. През целия ден движението по булевард „Витоша” между "Патриарх Евтимий" и "Пенчо Славейков" ще бъде спряно.

В района на НДК около хотелите „Маринела”, „Хилтън” и „Балкан” се очакват много сериозни затруднения с трафика. Вчера огромни задръствания имаше и към Летище София, както и по бул. „Цариградско шосе”.

Ще има мащабен протест на превозвачите. Около 100 камиони 70 автобуса ще бъдат разположени по софийските улици.

Причината е нов регламент, който по думите им, ще доведе до масов фалит на българските фирми.

България настоява за промяна на новите изисквания, които са известни като промените „Макрон”.

Темата ще бъде поставена от премиера Бойко Борисов и по време на срещите му с президента Еманюел Макрон и канцлера Ангела Меркел.

Какво се очаква днес от срещата - 

горещият картоф е Косово. На практика пет от държавите в ЕС не признават независимостта й. Другият основен проблем е името на Македония и дългогодишният спор с Гърция.

В края на преговорите Европа трябва да излезе с обща декларация, която носи името на София. В нея са разписани ясни ангажименти и проекти за интегрирането на Западните Балкани.Междувременно на работна вечеря снощи лидерите на страните от Евросъюза обсъдиха  последното развитие на отношенията със Съединените щати. Акцентът беше иранското ядрено споразумение и международната търговия.

Продължилата над три часа работна вечеря не завърши с официални решения. 28-те се постараха да покажат единство пред американците и тяхното решение за изтеглянето от иранското ядрено споразумение и санкциите срещу работещи в Иран фирми от Евросъюза.

 Vesti.bg.