Историческа среща: Лидерите на 27-те страни членки на ЕС ще коват съдбата на Европа в Братислава, Борисов е там

16 Септември 2016 | 07:56
0 коментара
Политика
Историческа среща: Лидерите на 27-те страни членки на ЕС ще коват съдбата на Европа в Братислава, Борисов е там

Историческа срещата на лидерите на Европейския съюз в словашката столица Братислава. По време на нея България ще поиска отпускане на 160 млн. евро от ЕС за справяне с бежанците. Позицията на премиера Бойко Борисов е, че държавният бюджет трудно издържа на тези ангажименти и България трябва незабавно да бъде подпомогната от ЕС.Лидерите на страните членки ще проведат открит и пряк диалог относно актуалните теми пред Съюза, включително състоянието му и неговото бъдеще, миграционната криза, заплахите за сигурността и тероризма, както и икономическите въпроси, възможностите за увеличаването на заетостта, както и излизането на Великобритания от него. 

Срещата започва замъка на Братислава, в петък сутринта и ще бъде разделена на три фази. Централна тема на първата ще бъде бъдещето на ЕС и загубата на доверието на европейските граждани към него. По време на втората ще се обсъди Брекзит. Третият панел ще бъде посветена конкретните задачи след ЕС. След това ще се проведат пресконференции.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск смята, че днешната среща ще бъде повратна точка, в която ръководството на Съюза трябва да докаже, че има възможност да защити гражданите си и да не повтаря хаоса от 2015 г. 

Словашкият министър-председател Роберт Физо заяви, че по време на срещата на ЕС трябва да му се „постави диагноза“. „Бих искал да покажем, че Съюзът е жизнеспособен и в състояние да защити населението си“, заяви той. Словашкият външен министър Мирослав Лайчак изрази надежда, че по време на срещата ще бъде изпратен силен сигнал, че ЕС е единен, способен на действие и че знае, какво се очаква от него от гражданите. 

На срещата ще присъстват официални делегации от повече от 60 държави, както и над 1300 журналисти. В Братислава са мобилизирани хиляди полицаи , войници и пожарникари. Трафикът в града ще бъде значително ограничен, като пътят водещ от летището към центъра ще бъде напълно затворен. 
Председателите на Съвета на ЕС Доналд Туск, на Европейската комисия Жан-Клон Юнкер и на Европейския парламент Мартин Шулц са пристигнали още в четвъртък в Словакия. БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ ЗА СРЕЩАТА НА ЕС В БРАТИСЛАВА!

Добавете Вашия коментар

TOP