Истински спектакъл се разигра на VI-традиционен фестивал на кукерските и маскарадни игри в Благоевград

05 януари 2014 | 15:42
1 коментара
Истински спектакъл се разигра на VI-традиционен фестивал на кукерските и маскарадни игри в Благоевград

Над 1500 кукери от 12 групи изгониха злото от Благоевград. Парадът приключи в 14.00 часа. Всички участници бяха наградени с грамоти.

1.„За придържане към традициите” наградени бяха бабугерите от село Лешко;

2. За „Масовост” наградата отиде при групата от Първи квартал.

3.Като най-иновационни беше отличена групата от ”Плаж махала”

4.За наградата за „Артистичност” грабнаха сурвакарите от кв. „Грамада” II група.

5.Наградата за кукери с „Най-добра маска и костюм” отиде в Трети квартал.

6.Журито реши още, че „Най-добрата композиция” е била тази на участниците от кв. „Струмско”; 

7. За най-добра мечкарска група беше отличена тези от село Изгрев.

8. За „Най-артистични старци” отиде при село Падеж;

 9.За „Най-колоритната младоженска двойка” бе определена тази от Трети квартал.

Грамотите на участниците бяха връчени от Валери Смиленов, който изтъкна, че съхраняването на изконните български традиции е жизненоважно за запазването на културната ни идентичност, както на национално, така и на регионално ниво.

Напомняме, че днес  точно в 10.30 часа днес заместник-кметът Валери Смиленов обяви началото на VI-традиционен фестивал на кукерските и маскарадни игри. Дефилето откри групата от с. Лешко, представила традиционни народни обичаи. Дядо върху магаре около врата си бе закачил низа от неизкупения все още тютюн. Хоро от маскирани с островърхи шапки мъже, размахващи окървавени саби и жени се изви около новогодишната елха в центъра на града.

Гвоздеят на фестивала представиха групата от с. Покровник, в която дефилираха Тодор Живков и бодигардът му Бойко Борисов. Те бяха върху платформа, на която имаше надпис: "XVII-ти пленум на ЦК на БКП. От трибуната звуча реч на първия партиен и държавен ръководител. Пред "пленума" пък покровничани с носталгия представиха отишлите в историята АПК. На предната част на трактора имаше лозунг: "С Тато и АПК-то всички сме добре".

Групата от Зелен дол пък представиха бригада първенец от ТКЗС, върху платформата имаше дори препариран кон, който възседна водещият Николай Кимчев. В корито пък баби люлееха дете, което по чудо не изпадна от коритото-люлка. Рибар се определи като безделник, досущ като депутатите. Зелендолци представиха работещ старовремски тъкачен стан, зад който пък димеше печка, върху която се пържеше наденица и сланина.

Първи квартал се представи със скиори и ролери, бабите, качили се върху тях, кръшно въртяха снаги под съпровода на оркестъра. Малко кичозно първокварталци вкараха на площада и два автомобила. Върху първия се кълчеха "Кучките на Обама", а втората стара бе линейка, която виеше пронизително. Но на Сурва всичко е позволено, дори да се помайтапиш с президента на световната сила-САЩ.

Квартал Струмско се представи с походна фурна "Струмски чифлик", коминочистач, покачил се върху стълба чистеше кюнците.   Втори квартал се представиха освен с всичко друго, най-вече с кукерите с огромни звънци. Във всяка група имаше черни и бели бабугери, които размятаха пред хилядите благоевградчани костюмите от дълги кози косми. Във всяка група имаше мечки и мечкари, традиционните старци, булка, поп и младоженец, както и танцьори.

Повече снимки от събитието вижте във Фото архив

Истински спектакъл се разигра на VI-традиционен фестивал на кукерските и маскарадни игри в Благоевград снимка 1

bravooooooooooooooooooooo публикува:
05 януари 2014 | 18:47
bravoooooooooooooooooooooo gramada sme nooooooooooooomer 1

Добавете Вашия коментар!