Истински филмов маратон ще предложи община Банско и организаторите от „Банско филм фест“

23 Ноември 2015 | 13:04
1 коментара
Общество
Истински филмов маратон ще предложи община Банско и организаторите от  Банско филм фест

Тази година, от 25 до 29 ноември, община Банско и сдружение „Международен фестивал на планинарския филм“  ще представят петнадесетото издание на „Банско филм фест“.

Сто филма, идващи от Австралия, Австрия, Аржентина, Армения, Великобритания, Германия, Гърция, Еквадор, Испания, Италия, Казахстан, Канада, Киргизстан, Македония, Мексико, Непал, Оман, Пакистан, Полша, Русия, САЩ, Словакия, Франция, Холандия, Чехия, Швейцария, Швеция, Казахстан, Еквадор, Армения,Македония, България, са включени в неговата програма.

По този начин, най-големият и единствен фестивал на тази тематика в България ще предложи на родните и чуждестранните зрители кинематографическите върхове на тематиката за планини, приключения, пътешествия и екстремни спортове.

Съпътстващата филмова програма включва още презентации и работилници, водени от изтъкнати специалисти и кинематографи. Организаторите са вмъкнали и десет изложби, които ще красят фоайетата на фестивалния център.

Всички прожекции на филми и презентации ще се състоят в голямата зала на читалище "Никола Вапцаров", както и в кинозалата на Посетителски информационен център - Банско.

Зрителите ще имат шанса да се запознаят и с най-големите достижения на българските алпинисти, пещерняци, пътешественици и търсачи на приключения през последната година. Акцент в почти денонощната програма ще бъде българската премиера на филма "Пъкълът на спускачите", създаден от австрийците Гералд Салмина и Том Дауер. Този единствен по рода си киноепос ще може да бъде гледан единствено на " Банско филм фест".
            Така в Банско за пореден път ще се събере  световния елит на приключенците.

Ще има срещи и презентации от самия Жан Троайе - един от най-знаменитите алпинисти на нашето време; с поляка Себастиан Кава – осъществил полет над Хималаите с безмоторен самолет; с Нуно Гомеш от Република Южна Арфика – носител на редица рекорди по гмуркане.

Под егидата на фестивала традиционно бива организиран и "Банскофилмфест Kids" -  програма, създадена специално за деца и младежи. Тя включва в себе си изложби, семинари и workshop-ове,  „академия“ в истинска пещера, рубриката "Памет - незабравимите български пътешественици", както отбелязване на годишнини от важни събития в българския алпинизъм.

Тази година за пръв път ще бъде връчен и приза на "Банско филм фест" за цялостен принос в развитието на алпинизма.

В рубриката "Посоки" е предвидено представяне на Австрия и Полша. 

Добавени коментари

Пропуск публикува:
23 Ноември 2015 | 21:02
А кой е главният организатор?-Кмета Икономов!А кой ще открие фестивала?-Кмета Икономов!А кой е създателя на фестивала?-Кмета Икономов!А къде е кмета Икономов?-Отиде до тоалетната.Е ннищо не става без кмета-слънце!!!

Добавете Вашия коментар

TOP