Искра Михайлова: Делегацията на ДПС настоява за „зелено възстановяване“ след епидемичната криза

14 Април 2020 | 22:23
0 коментара
Политика

180 политици, бизнес лидери, неправителствени организации и тинк-танкове, сред които заместник-председателя на „Обнови Европа“ от делегацията на ДПС – Искра Михайлова се присъединиха към инициатива за Европейски алианс за мобилизиране на „зелено възстановяване“ на Председателя на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните на Европейския парламент – Паскал Канфин.

 

Призивът събра евродепутати от различни политически формации и министри от Италия, Франция, Швеция, Люксембург, Португалия, Австрия, Дания, Финландия, Германия с изпълнителните директори на редица компании като ИКЕА, Л‘Ореал, H&M, Нестле, Данон, Лего, Волво и редица други представители на европейския бизнес и общественост.

 

„Движението за права и свободи вече от няколко години настоява за преосмисляне на подхода ни към околната среда. Широката подкрепа по отношение на искането за „зелено възстановяване“, както от страна на политически лидери, така и на бизнеса ясно показва, че това е вече осъзната необходимост. С колегите от делегацията на ДПС в група „Обнови Европа“ неизменно настояваме за справедлив преход към зелени политики и еко земеделие, а настоящата криза предоставя именно възможност за насочването на инвестиции към „зелено възстановяване“ на икономиката и постигане на целите на Европейския зелен пакт - не само в името на околната среда, но и за изграждане на по-голяма устойчивост и по-добри условия на живот за нашите граждани.“, подчерта Искра Михайлова.

 

Позицията посочва, че освен трудната ситуация свързана с непосредствените последици от пандемията на COVID-19 Европа е изправена и пред друга криза: шок за икономиката, много по-тежък отколкото при кризата през 2008 г., който изисква силен координиран икономически отговор. „Икономическото възстановяване ще дойде само с големи инвестиции за защита и създаване на работни места и подкрепа на компаниите, регионите и секторите, които пострадаха от внезапното спиране на икономиката. След кризата ще дойде време за възстановяване. Този момент на възстановяване ще бъде възможност да преосмислим нашето обществото и разработване на нов модел на просперитет…Тези масивни инвестиции трябва да предизвикат нов европейски икономически модел: по-устойчив, по-защитен, по-суверенен и по-приобщаващ. Всички тези изисквания са в основата на икономика, изградена около зелени принципи.“ В резултат, авторите й настояват за „глобален съюз на междупартийни политически ръководители, бизнес и финансови лидери, профсъюзи, неправителствени организации, мозъчни тръстове, заинтересовани страни, които да подкрепят и осъществяват създаването на Зелени инвестиционни пакети за възстановяване, които да ускорят прехода към климатична неутралност и здравословни екосистеми.

 

Линк към призива за мобилизация на инвестиции за зелено възстановяване: https://drive.google.com/file/d/1j54QxE-QjhrEHjGb5LrKsHuDAKvv8LUq/view

Добавете Вашия коментар

TOP