ИСА: България в края на 2020 - Борисов оцеля, протестът загуби, COVID-19 отвори нови кризи

30 Декември 2020 | 19:18
0 коментара
Политика

Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ за събитията в България, в Европа и в света през месец декември 2020 година под заглавие:

 

БЪЛГАРИЯ В КРАЯ НА 2020:
БОРИСОВ ОЦЕЛЯ, ПРОТЕСТЪТ ЗАГУБИ, COVID-19 ОТВОРИ НОВИ КРИЗИ

ПРЕЗИДЕНТЪТ – С ПРИБЪРЗАН АНОНС ЗА ДАТАТА НА ВОТА И ЧЕРВЕНИ ЛИНИИ С БСП


ГЕРБ – 14-ТА ГОДИШНИНА БЕЗ ФАНФАРИ, БЕЗ САМОЧУВСТВИЕ ЗА ПРЕДСТОЯЩА ПОБЕДА


БСП –  ЕДИНСТВОТО В ПАРТИЯТА Е КЛЮЧ ЗА ИЗБОРНИТЕ РЕЗУЛТАТИ


ДПС - КОНСОЛИДАЦИЯ И ЗАЯВКА ЗА ВЛАСТ


ВМРО – С ТВЪРД ОТПОР НА АНТИБЪЛГАРСКАТА КАМПАНИЯ В РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

 

ДЕКЕМВРИ – ВЕНЕЦ НА ЕДНА РАЗРУШИТЕЛНА ИКОНОМИЧЕСКА ГОДИНА

Предлагаме ви резюме на

ОСНОВНИТЕ ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ:


България върви към редовни парламентарни избори в много лоша кондиция.

 

След трудната пандемична година влизаме в тежка политическа 2021-а, заредена с турбуленции.

 

Всичко случило се през 2020-а, ще намери проявление през политическата 2021-а – година на парламентарни и президентски избори. В тях пандемията, дори и затихваща, ще бъде нерегистрираният участник.

 

След силно кризисните юни, юли и август Борисов и правителството оцеляха, маневрирайки на ръба на оставката.

Премиерът запази поста си, но изпусна държавата при втората вълна на коронакризата.


Страхът от служебен кабинет задържа правителството.
То пропиля шансовете на траен рестарт в доверието, които се отвориха през март с бързото въвеждане на мерките. Равносметката през декември (след кризисните октомври и ноември) е в противоположната посока – спад в доверието.


Политиката на оцеляване на всяка цена, въпреки перманентната скандалност, протестите и високия дял неодобрение, възпрепятстваха поставянето дори на краткосрочни цели.


Гигантското напрежение около Борисов, който работи цяла година в тежка външна и вътрешна среда, вече му личи и визуално. Той е уморен и това не единствено следствие на прекарания Ковид-19.


Борисов прави грешка като се опитва да върне времето назад – тоест, към месеците, когато имаше публична доминация и формулата работеше. Това време отмина. Нужна е нова стратегия, нов разказ, ново амплоа. Той не успя да превърне високия си ситуационен рейтинг в постоянна величина.

 

Правителството, което нон стоп пропагандира своите успехи в строителството на магистрали, на нивото на държавно управление нямаше пътна карта за нищо. Нито за излизане от пълния локдаун, нито за нови мерки в есенно-зимния период. Заразата се разви хаотично.

 

Годината започна кризисно и завършва кризисно по всички линии - екология, финанси, институции. България е без кауза, без перспектива, с корумпиран политико-олигархичен елит, със застаряващо и обедняващо население, с нация, взривена от вътрешни противоречия и антагонизъм.


Неформално две нови институции поеха управлението – джипката и НОЩ. Деинституционализацията е грешката и голямата вина на управляващите.


Пирамидалният модел на управление, при който само върхът взима решения, а от него надолу се простира масово бездействие или автоматично изпълнение, ерозира фундамента на държавата.

 

Задава се и криза с имунизацията. При висок процент отказ от ваксинация овладяването на пандемията ще се забави с всички негативни процеси в здравната сфера, икономика, демография, образование.


Колкото по-мащабна и успешна е ваксинацията, толкова по-бързо икономиката ще тръгне напред. Увеличават се скептичните настроения, че властта може бързо и успешно да мениджира процеса.


С всекидневното си присъствие в медиите, онлайн предавания, обиколки с джипката Борисов на практика започна предизборната си кампания.

 

Антикризисните мерки бяха антипротестни през лятото, а сега – предизборни.


„Новите бедни“ - хора, загубили дом и препитание в резултат на коронакризата, са вече европейско явление. България, която държи първото място в антикласацията за социално неравенство, отбеляза нов рекорд в неравномерното разпределение на богатствата.

 

Рестартът на доверието към властта минава през условието за честни избори.

 

Избирателният процес в България е в абсолютен застой, както и цялата институционална модернизация. Няма електронно управление, няма електронно здравеопазване, няма електронно гласуване.
Ниска избирателна активност ще компрометира резултатите и ще доведе до ново покачване на политическото напрежение, съизмеримо с това през летните месеци.


Протест 2020 не постигна целите си и загуби. В началото на бунта се появи ново поколение, което даде заявка не само за промяна на властовия модел, но и на профила на българския политик като образование, култура, морал. Заявката на този етап не е изпълнена. Протестът не роди нито лидери, нито перспектива, нито политическо представителство. В крайна сметка протестът беше употребен от стари политически играчи.


Народното събрание осигурява математическа, но не и ценностна стабилност.

То се затвърди като институцията, която произвежда видима скандалност без видими политики.

Проектът за Конституция и предложенията за разследващ прокурор допълват печалната картина на българския парламентаризъм, който е в регрес.

 

Румен Радев влиза в последната година от своя мандат, решаваща за политическото му бъдеще. Радев пропусна шанса си да стане лидер на нацията в такъв екстремен момент, пропиля доверие и настрои едни хора срещу други. Изгори мостове със системните партии, отсъства от терена на битката с Ковид-19. 

 

Звездният миг на президента бе през юли 2020-а, когато зададе целта, посоката и основния лозунг на Протест 2020. Масовото недоволство от модела на управление и острата реторика на Радев намериха пресечна точка. Но това не получи развитие от страна на президента, за когото политическото и визионерството останаха чужди. 

 

Анонсът му, че ще насрочи парламентарните избори на 28 март бе прибързан. Под голям въпрос е дали тогава ще има висока избирателна активност, при която контролираният вот потъва.


Очертаха се червени линии между президента и БСП.

 

Основните партии се изправят пред дилемата за търсене на нова фигура на държавен глава с качества, които времето изисква.

 

Борисов и Радев се затвърдиха като два антагонистични образа. Развръзката на войната между тях ще дойде през политическата 2021 година.


Броени месеци преди кампанията ГЕРБ се държи като партия, която се е снишила, докато отмине бурята. Идейно партията е в ступор.

Колаборация с ГЕРБ се превърна в компрометиращо обстоятелство.

Ако на предстоящите избори партията отново е водеща, това ще се дължи не на нейната сила, а на слабостите на нейните опоненти.


БСП прави всичко като по учебник – има визия, програма, идеи. В същото време електоралните стойности за левицата сякаш са замръзнали.

Партията е класическа опозиция. Корнелия Нинова наложи лидерството си по безапелационен начин, но подцени деструктивния потенциал на вътрешната опозиция. Пред Нинова се изправя огромното предизвикателство за консолидация на левицата.

 

ДПС тръгва към парламентарните избори консолидирана и с обезсилена конкуренция на своя електорален терен. Появата и приветствието на турския президент на онлайн конференцията на Движението изпрати посланието, че признава силата на партията в България, а оръжията на политическата война са свалени.

 

Българската позиция спрямо Република Северна Македония и стартът на преговорите остава в диапазона на твърдото „не“. Двигател и говорител на тази позиция бе лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Обединени патриоти започват да излизат от политическия 

нокдаун, в който ги постави участието в управлението.

 

Слави Трифонов е голямото „АНТИ“ - анти-Борисов, анти-Гешев, анти-модела, анти-пропорционалните избори и т.н. Дотук обаче е ясно единствено, че „Има такъв народ“ ще се яви на парламентарните избори самостоятелно. Няма програма, няма позитивни послания, няма политически идеи освен тези поставени на референдума. "Има такъв народ" е в сянката на Трифонов като шоумен и нищо повече. Ако влезе в парламента, ще бъде поредната голяма измама.


Градската десница, стигматизирана и маргинализира през последните години, взе политически реванш през юли и август. ДБ се върна на политическата сцена, но в края на годината – и към обичайните си електорални стойности, които са нищожни за предизвикване на политическа промяна у нас.


Около Отровното трио и Мая Манолова се оформя коалиция от партии единствено на анти-ГЕРБ основа. Безпринципното обединение може да отблъсне избиратели, а не да ги привлече.

 

„Републиканци за България“ излиза от невидимото поле на социологията, макар че все още не прескача бариерата за влизане в парламента. Цветан Цветанов работи по класическа матрица и почти успя да покрие изцяло страната със структури и офиси.

 

През декември световната икономика продължи да губи битката с пандемията. Вирусът измести пазара като „невидимата ръка“, която дирижира икономиката. Страхът уби растежа и инвестициите, сложи бариери пред движението на стоките и хората и върна държавата като основен икономически субект.


Най-голямата икономика – американската – направи няколко рекорда през 2020-а, свивайки се с историческите 32,9% през второто тримесечие на годината. Търговските войни на президента Тръмп с Китай не доведоха до очаквания резултат – търговският дефицит продължи да нараства, а световната икономика загуби от свиването на международната търговия. Фанфарите на изборната победа на кандидата Байдън не успяха да внесат оптимизъм за американската икономика. 


Въпреки ура-оптимистичните послания на европейските лидери, европейската икономика продължи да затъва под въздействието на мерките за затваряне и забавянето на приемането на финансовия пакет, но който се възлагат огромни надежди. Този собствен „Маршал план“, спечелил си силно вътрешно противопоставяне в ЕС, ще навигира значителни финансови потоци по-скоро за зелена икономика, отколкото за секторите, което най-много пострадаха от пандемията.

 

Една от най-критикуваната през годината мярка - намалената ставка на ДДС, дава своите негативни резултати: бюджетът е загубил в резултат на намалението на ДДС от 20% на 9% за някои стоки и услуги 102 млн. лв., а за следващата година намалението ще бъде 234 млн. лв.

 

Много въпроси не намериха отговор през 2020 година.
Кой бизнес да спасяваме?
Как ще се отрази растежът на заплатите върху конкурентоспособността на икономиката?
Ще има ли фалити и кои сектори ще пострадат най-много?
Помогна ли натрупването на дълг и бюджетен дефицит?
Ще издържи ли банковият сектор на шоковете?
Грешните политики могат да се окажат по-пагубни от затварянето и пандемията.

Анализът е изготвен от екип в състав:

Таня Джоева
Институт за стратегии и анализи

Валерия Велева
Директор на Институт за стратегии и анализи

Проф. д-р Даниела Бобева (икономика)

Валентин Радомирски (дипломация и геополитика)
 
Международни наблюдатели:
Д-р Пламен Христов (Гърция)

Д-р Антон Панчев (Албания, Косово)

Борислав Ангелов (Р Северна Македония)

Ето и цялото съдържание на анализа:

I. ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

II. ВЪТРЕШНО-ПОЛИТИЧЕСКА ДИНАМИКА И ОСНОВНИ ИНСТИТУЦИИ

 

БОРИСОВ ОЦЕЛЯ. БЪЛГАРИЯ ВЪРВИ КЪМ РЕДОВНИ ИЗБОРИ В ЛОША КОНДИЦИЯ

 

МОДЕРНИЗАЦИЯТА НА АРМИЯТА В ПЪЛЕН ХОД

 

ПАНДЕМИЯТА ОТВАРЯ НОВИ И НОВИ КРИЗИ – ВАКСИНИ, КОМУНИКАЦИЯ, НЕДОВЕРИЕ


ИЗБОРИ ПО ВРЕМЕ НА ЗАРАЗА – КОГА, КАК И ИМА ЛИ ВОЛЯ ЗА ЧЕСТЕН ВОТ


ПАРЛАМЕНТЪТ С РИМЕЙК НА КОНСТИТУЦИОННИЯ ПРОВАЛ


ПРЕЗИДЕНТЪТ – ПРИБЪРЗАН АНОНС ЗА ДАТАТА НА ИЗБОРИТЕ И ЧЕРВЕНИ ЛИНИИ С БСП

 

ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР – С АКТИВНОСТ, КОЯТО СТАНА ОБЕКТ НА ПРОТЕСТИ И ДЕБАТ

III. ПАРТИЙНА ДИНАМИКА
ГЕРБ – 14-ТА ГОДИШНИНА БЕЗ ФАНФАРИ, БЕЗ САМОЧУВСТВИЕ ЗА ПРЕДСТОЯЩА ИЗБОРНА ПОБЕДА


БСП - ТУРБУЛЕНЦИИТЕ В ПАРТИЯТА СТАВАТ КЛЮЧ ЗА ИЗБОРНИТЕ РЕЗУЛТАТИ


ДПС ТРЪГВА КОНСОЛИДИРАНА КЪМ ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ

 

ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ ИЗЛИЗАТ ОТ ПОЛИТИЧЕСКИЯ НОКДАУН


ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНА ОПОЗИЦИЯ И НОВИ ПОЛИТИЧЕСКИ ФОРМАЦИИ

IV. ИКОНОМИКА


ДЕКЕМВРИ – ВЕНЕЦ НА ЕДНА РАЗРУШИТЕЛНА ИКОНОМИЧЕСКА ГОДИНА

 

СДЕЛКА ЛИ Е БРЕКЗИТ СДЕЛКАТА?

 

ЕВРОПЕЙСКАТА ИКОНОМИКА МЕЖДУ ЛОШИТЕ НОВИНИ И ГОЛЕМИТЕ НАДЕЖДИ

 

В БЪЛГАРИЯ – МАЛКО ПАЗАР, МНОГО ДЪРЖАВА

V. ГЕОПОЛИТИЧЕСКА ДИНАМИКА


ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ ГЕРМАНИЯ И ПОЛША СЛЕД ИЗБОРИТЕ В САЩ МОЖЕ ДА ОПРЕДЕЛЯТ БЪДЕЩЕТО НА ЕС


ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ ВОЙНАТА В КАВКАЗ

VI. РЕГИОНАЛНА ДИНАМИКА

 

Р СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ – АНТИБЪЛГАРСКАТА КАМПАНИЯ ПРОДЪЛЖАВА

 

ГРЪЦКО-ТУРСКИТЕ ПРОТИВОРЕЧИЯ В ЕВРОПЕЙСКИЯ ДНЕВЕН РЕД

 

КОСОВО СЕ ИЗПРАВИ ПРЕД НОВИ ИЗБОРИ

 

АЛБАНИЯ – ВОТ ПРЕЗ АПРИЛ


Пълният 68-страничен вариант на анализа е достъпен само за абонати. За контакти и абонамент - 0878 852 713/Eпицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP