ИСА: България се приближава към хоризонта на предсрочните избори със скандалите във властта

03 Ноември 2018 | 07:48
0 коментара
Политика

Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ за събитията в България, в Европа и в света през месец октомври 2018 година под заглавие:

 

България се приближава към хоризонта на предсрочните избори със скандалите във властта

 

- Борисов все по-трудно балансира отношенията в коалицията

- Кризисните процеси увеличават очакванията към президента

- ГЕРБ продължава да бъде консолидирана формация

- Ключов проблем за БСП става единството на партията

- Обединените патриоти вървят към политически залез

- ДПС ускорява демонтажа на кабинета

 

Предлагаме ви резюме от  

I. ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

 

Българската политика вече съществува в руслото на скандалите, като често те се преливат и плътно покриват политическата среда, с което отнемат основната ѝ функция – осигуряване на качество за живота на хората.

 

За последния месец няколко поредни скандала пронизаха публичната среда – зверското убийство на русенска журналистка, крамолите между патриотите, ремонтите в София, един надпис в Хирошима, изказване на вицепремиера Валери Симеонов относно протестите на майките на деца с увреждания, за да се стигне до арестите в Агенцията за българите в чужбина (ДАБЧ), които могат да доведат до окончателната дестабилизация на правителството.

 

Една реплика на вицепремиера Валери Симеонов („кресливи жени“ с „уж болни деца“) отключи вълна от негативни реакции и осъждане от всевъзможни страни.

Общественото недоволство ескалира в добавка от протести, които макар и немногобройни като участие, са шумни, емоционални, имат кауза, категоричност и морално право.

За усложняване на ситуацията допринесе и поведението на Симеонов, който отказа да се извини, повтори мнението си, отказа да подаде оставка, въпреки намеците от коалиционните му партньори (Сидеров) и дори от министър-председателя („няма да подам вместо него“). В крайна сметка се извини под някаква форма, но това не отпуши напрежението.

 

Създаде се криза около управлението, ново разделение в обществото (протести и контра-протести, писма за подкрепа) и нова порция прогнози за край на този кабинет.

 

Разследванията за тежки злоупотреби на представители на патриотите в изпълнителната власт (Центъра за развитие на човешките ресурси – НФСБ и Агенция за българите в чужбина – ВМРО) са симптом за тежките процеси, които отключиха срещу себе си патриотите, вследствие на кадровата си политика в управлението.

Прагът на търпимост бе преминат.

 

Темата „предсрочни избори“ вече е сред основните в политическия дебат в страната.

Политическата динамика ясно показва, че основните политически сили и институции вече търсят позициониране с оглед на тази перспектива.

Може да се направи ИЗВОД, че нов парламентарен вот преди изборния цикъл догодина на този етап изглежда твърде вероятен.

Избори в средата на зимата биха имали непредвидим резултат.

 

Оттук насетне кабинетът ще търси формулата на оцеляването, компромисите, ресурсите за избори и няма да може да формира реална политика, реформи, или пък да прокара непопулярни мерки.Възможностите за това се изчерпаха чрез негативни натрупвания през последната година, което обрича управляващите на политическа ригидност с хоризонт до следващите избори.

 

Като ИЗВОД обобщаващо може да се каже, че кабинетът има тежко имиджово увреждане.

 

ДПС радикализира говоренето си. За първи път от партията заговориха толкова категорично за предсрочни избори, за изчерпване на кабинета, за криза на доверието, за колапс на изпълнителната власт и за фактическото навлизане на страната в политическа криза.

Нещо повече: ДПС направи заявка за основна политическа роля в тези процеси, като лидерът Мустафа Карадайъ заговори за „обединение около алтернатива на формата на управление“ и „ясна програма за ускорено развитие на страната“.

Разминаването в реториката с ГЕРБ е очевидно: докато управляващите говорят за пълен мандат, от Движението обявиха, че „предсрочните избори са неизбежни“.

Въпросът е само кога – преди европейските избори през май или да се изчака вот „две в едно“.

 

Започналото оттегляне на Меркел (първо като лидер на ХДС след 18 години начело на партията) е краят на една цяла епоха в европейската политика. То ще има изключително сериозно въздействие и върху българските реалности. Конгресът през декември ще даде отговор на въпроса за приемника и съответно – за курса на германската и европейската политика.

 

По повод на убийството на Маринова, което стана световна политическа новина, трябва да е ясно, че то е връх в негативния имидж на България, но във висша степен се дължи и на устойчивото наличие на същия този имидж. Страната е етикетирана лошо. В която и друга държава да се бе случило подобно престъпление, то нямаше да предизвика подобни по негативизъм и обхват реакции в Европа.

България много дълго се задържа на последното място по показатели в ЕС и това има цена както за населението, така и за държавата.

Корупцията, организираната престъпност и безредието са вече нарицателни за цял един континент. Разбиването на задушаващата черупка минава само през бързи и радикални резултати в положителна посока – икономически, социални, политически.

 

За ГЕРБ вече трябва да е ясно, че партньорската евро-солидарност е стока с двойна употреба и при криза не е безусловна. Реакциите от българска страна показаха непознаване на Запада, от който сме част, и неговите неписани закони.

 

Сблъсъците между патриотите вече надминават и най-авангардните идеи за анти-коалиционност. Подобен феномен не е наблюдаван в политиката у нас, а вероятно е рядкост в глобален план – излъчване на телевизионни клипове срещу партньора, носене на компрометиращи записи, заплахи, обиди, заклеймявания, закани, ултиматуми, искане на оставки, преговори с нови партньори и много други.

Престоят им във властта вместо да смекчи поведенческите им модели, с които шестваха по пътя към нея, ги ескалира до нови висини, които показват ясна институционална непригодност или какъвто и да е конструктивизъм за полезно действие. Без външна намеса успяха да пропилеят политическите си шансове.

 

Скандалите срещу недовършените ремонти и злоупотребите с инфраструктурни проекти в София показа две неща - предизборната надпревара за местните избори вече започна и битката ще е със сталинградски параметри.

Детронирането на ГЕРБ в София е целта на всички останали и това би бил огромен удар срещу формацията.

За БСП това би означавало пробив, а за Демократична България – завръщане.

 

Грозно намазаните графити „Локо София“ на ограда в парка на жертвите от атомната бомба в Хирошима показа нивото на деградация, до което достига българското възпитание и култура в момента. Това става не само в една от най-подредените, чисти и приятелски настроени държави към България, но от служители, макар и технически, на националната опера. Липсата на възпитание и подчинението на правила като проблем вече прониза цялото общество и може да говорим за епидемия.

 

Президентската институция се изгради като контрапункт на управляващите. Президентът успява да събира подкрепа от представили на целия спектър като генерира обединителни процеси около себе си. Критиките му към управляващите не спират, а движението му по публичната плоскост показва нараснали самочувствие и възможности (срещи с интелектуалци, студенти, кралицата на Великобритания и т.н.). Въпреки това, ефектът „Плевналиев“, който му осигуряваше комфортен контраст, започва да избледнява.

 

Евроизборите през май 2019 вече оказват влияние върху политиката – започват номинации, търсене на партньорства, разработване на стратегии.

 

ГЕРБ ще хвърлят целия си наличен ресурс за спечелването им, което за тях е въпрос на политическо оцеляване на кабинета. Може и да решат по-нестандартен ход – избори 2 в 1, в случай, че не се чувстват уверени за спечелването на евровота. Засега всички обстоятелства работят за тях – медийна среда, изпълнителна власт, стройни партийни структури, ресурси, разпокъсана опозиция.

 

За БСП загубата на евроизборите би бил тежък удар върху Корнелия Нинова, за който най-вероятно ще работи и вътрешнопартийната опозиция. Ако обаче тя направи пробив, ще отвори писта за атака на изпълнителната власт чрез предсрочни избори. Залогът е огромен.

 

Оставащата последна година до провеждането на местните избори „размърда“ всякакви малки, маргинални, корпоративни, шоу и други субекти, попаднали в общинските съвети. Започнаха да се правят пресконференции, брифинги, да се приемат декларации, да се лансират всякакви идеи за сигурност, боклук, улици и т.н. Целта е привличане на медийно внимание и попадане в следващия общински съвет. Нелепият, в повечето случаи, политически напън ще продължи да нараства до местния вот, което предполага и множество местни скандали, ескалация на недоволство чрез фокусиране върху иначе пренебрегвани досега теми.

 

В общоевропейски план математиката на статуквото победи принципите и ще се търсят максимално мандати на всяка цена в контекста на предстоящите евроизбори. Толкова ожесточена е битката между т.нар. големи стари формации и напиращите от всички страни нови политически проекти.

 

Съединените щати са на финалната права на изборите за Конгрес (435 места) и обновяване на местата в Сената (35 от 100 места). Битката е изключително оспорвана и от нейния изход до голяма степен ще зависи положението на Тръмп в средата на мандата и по пътя към следващите президентски избори.

 

Западът и Русия вървят към вледеняване на започналата Студена война между тях. Санкциите от страна на ЕС и САЩ спрямо Москва отново бяха удължени и наложени нови. Въпреки това, ЕС (Германия и Франция) смекчи с една идея тона към руснаците. За сметка на това Вашингтон заговори за отмяна на договора от 1987 година за неразпространение на ядрените ракети с малък и среден обхват. Търговската война между Белия дом и Пекин се ожесточава.

 

Бруталното убийство на Джамал Хашоги от саудитските служби за сигурност в консулството в Истанбул започна да променя съотношението на силите в Близкия изток и сунитския свят, усили позицията на Ердоган пред Запада, насочи с нова сила вниманието към геноцида в Йемен.

 

 

Анализът е изготвен от авторски колектив: Д-р Калоян Методиев-политолог, Валерия Велева-Изпълнителен директор на Институт за стратегии и анализи, Таня Джоева-Институт за стратегии и анализи. Международни наблюдатели: Борислав Ангелов (Русия, Македония), д-р Пламен Христов(Гърция, Кипър), д-р Антон Панчев (Албания, Македония)

 

Съдържание:

 

I. ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

 

II. ОСНОВНИ ИНСТИТУЦИИ И ПОЛИТИЧЕСКА ДИНАМИКА

ПРАВИТЕЛСТВО, ПАРЛАМЕНТ И УПРАВЛЯВАЩА КОАЛИЦИЯ

ОЧАКВАНИЯТА КЪМ ПРЕЗИДЕНТА НАРАСТВАТ

 

III. ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ

ГЕРБ – НА ЗАВЕТ ОТ СКАНДАЛИТЕ НА ПАТРИОТИТЕ

БСП – ВЪТРЕШНИ ПРОБЛЕМИ ЗА НИНОВА И ОПИТ ЗА РАЗЧУПВАНЕ НА ТАВАНА

ОБЕДИНЕНИТЕ ПАТРИОТИ – СКАНДАЛИ И ЗАСИЛВАЩА СЕ УПРАВЛЕНСКА АГОНИЯ

С РАДИКАЛНА РЕТОРИКА ДПС УСКОРИ ДЕМОНТАЖА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО

„ВОЛЯ“ СЕ ЛУТА ИЗ ПРОСТРАНСТВОТО

 

IV. ВЪТРЕШНО-ПОЛИТИЧЕСКИ КАЗУСИ

БЮДЖЕТИ, СОЦИАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ, ПРИОРИТЕТИ

ПРОБЛЕМИТЕ В СОФИЯ - КАМПАНИЯТА ЗА МЕСТНИ ИЗБОРИ 2019 ЗАПОЧНА

СКАНДАЛИТЕ ОКОЛО РЕМОНТИТЕ И ДЖИ ПИ ГРУП

СЛУЧАЯТ ВИКТОРИЯ МАРИНОВА – ОТ СВЕТОВНА ДО ФАЛШИВА НОВИНА

БАНЕВИ И ИВО ПРОКОПИЕВ – ЧАСТ ОТ РЕВИЗИЯТА НА ПРЕХОДА

 

V. МЕЖДУНАРОДНА ДИНАМИКА

ГЕРМАНИЯ - МЕРКЕЛ И КРАЯТ НА ЕДНА ЕПОХА

ЧАСТИЧНИТЕ ИЗБОРИ В СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ

РУСИЯ СЕ АДАПТИРА КЪМ НОВАТА СТУДЕНА ВОЙНА

УБИЙСТВОТО НА ХАШОГИ, НОВА СИТУАЦИЯ ЗА ЕРДОГАН И РАЗМЕСТВАНИЯ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК

МАКЕДОНИЯ МИНА ПЪРВИЯ РУБИКОН ПО ПЪТЯ КЪМ НАТО И ЕС

АЛБАНИЯ ЗАТЯГА ПРИМКАТА ОКОЛО ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ

ГЪРЦИЯ – ЗАПАЗВАНЕ НА КАБИНЕТА НА ВСЯКА ЦЕНА

ПРЕЛОМЕН МОМЕНТ ЗА КИПЪРСКИЯ ВЪПРОС

Епицентър

 

Пълният му 52-страничен вариант е достъпен само за абонати.

 

За контакти и абонамент - 0878 852 713

Добавете Вашия коментар

TOP