Инвестиционни намерения за строителство предизвикаха протест на АУБ в Благоевград

28 Февруари 2020 | 08:37
0 коментара
Общество

Инвестиционни намерения на Спас Митев, син на бившия зам. кмет по строителството на община Благоевград инж. Митко Митев, да строи в непосредствена близост до кампуса на АУБ сграда с височина над 15 метра предизвикаха протест на US вуза и вълна от коментари на общински съветници. Казусът е залегнал в дневния ред на днешната сесия на ОбС и бе коментиран в аванс на пресконференция от председателя на местния парламент Андон Тодоров.

Искането на Спас Митев е провокирано от изтичане на давностен период от 20 г., в който общината не е реализирала зелените алеи в частния терен. Собствениците настояват за изработване на Подробен устройствен план – изменение на плана на регулация и образуване на нов урегулиран поземлен имот (УПИ) по имотни граници. Това ще им даде възможност на терена, „заключен“ между ул. „Ал. Стамболийски“ и ул. „Св. Бъчварова“, да застроят плътно сгради с височина до 15 метра.

Преди обяд вчера по същата тема на среща с председателя на ОбС бе делегация от АУБ начело с президента на вуза д-р Дейвид Еванс. В обръщение до медиите ръководството на университета и на Асоциацията на възпитаниците на АУБ декларираха сериозната си загриженост от застрояването в непосредствена близост до кампуса на огромни сгради, които са предпоставка за постоянен шум и засилен трафик по ул. „Свобода Бъчварова“, което ще се отрази негативно на учебния процес и ще ликвидира зеленото пространство между общежитията и бъдещата нова сграда. Президентът на Асоциацията на завършилите АУБ Йордан Карабинов изразява позиция, че трябва да се спази застроителният и регулационен план от 2020 г., който предвижда зелени площи в част от частния имот, и изразява убеденост, че в диалог биха могли да намерят решение, което да удовлетворява и частната инициатива, и учебното заведение.

Становището на комисията по ТСУ и по икономика при ОбС по въпроса са коренно противоположни – едните подкрепят, другите отхвърлят искането за УПИ.

„В тази ситуация не трябва да се бърза с категорично решение и при дискусията на казуса не бива да се подхожда политически“, коментира ОбС председателят Андон Тодоров и допълни: „Смятам, че за да няма засегнати, точката трябва да се върне за прецизиране и да се предложи нов вариант, който да не спира частната инициатива, но и да не пречи на работата на АУБ. Групата на ПП „Партия на зелените“, която оглавявам в местния парламент, няма да подкрепи искането с препоръка за преразглеждане“, съобщи Тодоров.

Групата на ПП „Глас народен“ също няма да гласува „за“. „Вярвам, че при диалог ще се намери решение, което да удовлетвори всички страни, и ще съдействам с всичко по силите си за провеждане на такъв диалог“, коментира Ясен Неделчев, който, от една страна, работи в АУБ, а от друга е близък със семейство Митеви. „Преди да стана съветник, съм се чудил как се случва това варварско застрояване в Благоевград, кой го одобрява и как инвеститорите след това реализират продажбите на помещения „тераса в тераса“, призна Я. Неделчев и коментира:

„Пътуваме в чужбина и навсякъде виждаме вкарана архитектурна мисъл в градското пространство, така че да има и място за живеене, и пространство за дишане. В Благоевград пример как се строи „по книга“ бяха кварталите със запазено междублоково пространство, паркове и места за детски площадки и учебни и детски заведения. За жалост след промените всичко се развали и навсякъде, където можеше, се застрои – нещо, което никъде другаде по света не съм видял да се прави! Сега, в качеството на общински съветник, си отговарям и обяснявам защо се случиха квартали като този срещу ІІІ ОУ и че интересът на инвеститора е бил поставян пред този на обществото. Убеден съм, че частната собственост е неприкосновена, но интересите на инвеститорите не бива да са за сметка на обществения“, коментира съветникът от „Глас народен“ Я. Неделчев.

На сесията днес искане за изслушване по казуса са депозирали Спас Митев и представител на АУБ.в.Струма

На сесията днес искане за изслушване по казуса са депозирали Спас Митев и представител на АУБ.

Добавете Вашия коментар

TOP