ИНТЕГРИРАНИ ТЕРИТОРИАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ РАЗВИВАТ РЕГИОНИТЕ ОТ 2021-ВА ГОДИНА

03 Декември 2020 | 11:59
0 коментара
Бизнес

Екипът на Областен информационен център – Благоевград представи по време на онлайн информационно събитие начина на прилагане на новия регионален подход в България през програмен период 2021 – 2027 г. и изпълнението на Интегрирани териториални инвестиции. Днешното събитие е част от общата кампания на Мрежата от Областни информационни центрове в цялата страна за 2020 година, която се реализира в периода 16 ноември – 15 декември 2020 г.

Новият регионален подход в България, който ще се прилага в следващия програмен период 2021 – 2027 г., беше представен от експерта Бисер Младенов пред участващите в събитието представители на заинтересовани страни, в това число представители на местни и регионални власти, академичната общност, неправителствени организации, представители на бизнеса, медии.

През новия програмен период в България се планира финансирането на концепции за интегрирани териториални инвестиции /ИТИ/, насочени към територии с общи характеристики и потенциал за развитие. Основен аспект на интегрирания териториален подход е комбиниране на различни ресурси за оптимално постигане на целите на местно ниво.

Концепциите трябва да включват най-подходящата комбинация от ресурси и мерки, които да бъдат използвани целенасочено за осъществяване на конкретна цел. Именно общият интерес е от изключителна важност при интегрирания териториален подход. Интегрираните проекти се очаква да подкрепят инициативи, които носят полза за всички партньори, както и за региона като цяло.

Основна характеристика на интегрирания териториален подход е прилагането на принципа на партньорство: сътрудничество между различните заинтересовани страни и участници в социално-икономическия живот на конкретната територия. Потенциални страни в партньорствата са държавни органи, областни администрации, общински власти, НПО, синдикати, представители на бизнеса и научната общност. Всяка концепция за интегрирани териториални инвестиции следва да бъде разработена и изпълнявана в партньорство, което включва поне трима партньори, като максималният брой на партньорите не може да надвишава 10.

Концепциите за ИТИ трябва да отговарят на няколко ключови изисквания: да съдържат поне 2 взаимосвързани и допълващи се проекта; проектите, включени в концепциите, трябва да обхващат различни административни единици от съответния регион за планиране (например общини) и да включват интервенции от различни икономически сектори. Също така, се препоръчва поне един от проектите да бъде с икономическа насоченост, да се изпълнява от икономически оператор/и и/или да води до икономически ползи и резултати за целевата територия.

Добавете Вашия коментар

TOP