Разгорещен дебат имаше днес в парламента при обсъждането на доклада за 2017 г. за изпълнението на Националната стратегия за интегриране на ромите (2012-2020).

Докладът отчита напредъка по изпълнението на стратегията за изминалата година и е изработен въз основа на обобщената информация от Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, който е консултативен и координиращ орган, подпомагащ Министерски съвет в провеждането на държавната политика в тази област.

Един от основните акценти е проблемът на ромите трудовата реализация на ромите, който е свързан с ниската мотивация и липсата на активност при търсене на работа. Отчитат се още недостатъчната образованост и липсата на трудови навици. Дебатът по темата в парламента започна по същество, но завърши с размяна на обвинения между управляващи и опозиция.

"Трябва да си дадем ясна сметка, че интеграцията на малцинствените групи е процес, за който е необходимо както време, така и непрестанни действия“, заяви Галя Василева от ГЕРБ. Според нея важен момент в доклада е предстоящото въвеждане на разработената система за мониторинг, оценка и контрол на изпълнението на националната стратегия за интеграция на ромите.

„Основната цел на системата е да подпомогне основните политики като създаде ефективен механизъм за информационно наблюдаване и контрол на постигнатите и непостигнатите резултати от стратегията“, смята народният представител.

На обратното мнение обаче са в БСП. „От 2015 г. по ОП „Развитие на човешките ресурси“ са отпуснати над 1 млн. лева за внедряване на тази система. В рамките на тези 3 години не е проведена съответната тръжна процедура, а договорът е включен едва през март т. г.“, подчерта Надя Клисурска от левицата.

В доклада според Клисурска грешно е отбелязано, че системата вече е разработена и въведена. „Как е въведена и разработена, след като договорът е сключен 2018 г. през месец март, а той е със 105-дневен срок?“, попита тя от парламентарната трибуна.

През цялото време от БСП призоваваха на обсъждането да присъства и вицепремиерът по демографската и икономическа политика Валери Симеонов. „Не може да слагате човек, който изповядва гранични с фашизма позиции, да отговаря за интеграцията на малцинствата“, обърна се към управляващото мнозинство Антон Кутев.

На това се противопостави председателят на Комисията по култура Вежди Рашидов. „Тъй като ми нямаха доверие, аз бях в Строителни войски. Там бяхме роми и турци. Строяхме социализма в България. Всички панелни блокове, в които живеете, ги построихме. Имаше се строителни школи, явно Живков работеше повече от вас. Подготвяха се строителни кадри, а по късно работеха с професии като строители, зидари, мазачи. Защо съсипахте строителни войски и подготвянето на кадри? Те не са лоши хора, но нямат професия. Защо вкарвахте пари по програми и създадохте циганските барони. Вие ги създадохте“, критикува той БСП. „Не бихте ли вие, които купувахте гласове и опрощавахте тока, но не на българите?“.

Отговор на обвиненията даде народният представител Драгомир Стойнев от БСП.

„Всички цигански секции се печелят от ГЕРБ. Елате в Стара Загора, за да видите, че всички секции се печелят от ГЕРБ. Аз не казвам, че купувате гласове, в никакъв случай. Просто казвам, че ромите в цяла България четат вашата стратегия, опияняват се от вашите приоритети и гласуват за вас“.