Инспектори по храните с изненадваща проверка на пазара в Благоевград, търговци: Всички истории с болестите по животните са политика

25 Юли 2019 | 18:49
0 коментара
Общество

Поради повишената опасност от епидемия от африканска чума по свинете, инспектори от Агенция по храните - Благоевград влязоха изненадващо на проверка в закрития пазара в областния център.

Провряващите направиха проверка в закритата част на пазара, където наскоро бяха поставени и новите щандове за месо и млечни продукти.

Проверките се извършват без предупреждение, с цел респектиране на търговците, които продават месо и млечни продукти, без да ги съхраняват според изискванията.

Заради истерията покрай африканската чума обстановката е изключително напрегната и на животинския пазар в Благоевград, информира "Струма".

„Ако не сме ние с кокошките, ще са прасетата, ако не са прасетата, са овцете, ако не са овцете, са телетата, типично по български винаги се търси някъде проблем, за да се пречи на производителите и да се карат хората да купуват боклуците в магазините“, коментират търговци и излага тезата си така:

„Проблемът не е в болестите!  Кажете как прецениха, че точно 15 000 прасета са болни, ни повече, ни по-малко?! Къде в друга държава го има това да се избиват животни, без за всяко да е категорично установено, че е заразно?! Сега са прасетата, наесен ще кажат, че има птичи грип из цяла България. Миналата година бяха овцете. И така ги редуват като омагьосан кръг, а ние седим и си траем! Миналата седмица на село дядото беше купил готово пиле на грил. Синът само бодна и пита: „Това що е?!“. Не поиска и да опита бройлерите, защото те са отврат и не знаеш какво ядеш! Тегаво е в животновъдния сектор, но не се оплаквам, защото сам съм си избрал, че не искам началник на главата да имам. Лошото е, че искат и това, с което се препитаваме, и него да ни вземат, само и само да ядем резерва на Швейцария, на Холандия и на който друг още се сетиш!“, обобщава млад птицевъд. 

В негова подкрепа друг допълва, че няма в естествена среда едно пиле за 60 дни да стане 3 кг. 

„Трябва да почнем да си казваме нещата в прав текст, проблемите няма как да се решават, като си мълчим и ако не ги назоваваме“, категоричен е Ивайло Начев и докато говори, показва на клиент пиленца на 2 дни, чиято цена бе по 1,50 лв.

Добавете Вашия коментар

TOP