Инж. Росица Димитрова, ВиК-Благоевград: Високите температури, засушаването и свръхпотреблението предизвикаха нарушения във водоподаването към населени места в областта

17 Юли 2017 | 16:05
1 коментара
Общество

Високите температури и трайното засушаване предизвикаха известни нарушения във водоподаването към някои населени места в област Благоевград. Това каза на пресконференция инж. Росица Димитрова, управител на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград, предаде репортер на Pirinsko.com.

По думите и с валежите от изминалите дни обаче обстановката се е нормализирала.

„Към момента няма въведен режим на водоподаване на територията на дружеството – в десетте общини, на които сме оператор. Имаше напрежение в няколко населени места предните седмици, визирам началото на юли месец, от Община Гърмен имаше недоволство от страна на гражданите в селата Балдево и Ковачевица предвид това, че имаше нарушено водоподаване. Искам да кажа, че то не беше предизвикано от това, че има недостиг на водата, а проблемът бе в свръхпотреблението на вода за питейно-битови нужди“, каза още инж. Димитрова и обясни, че при конкретния казус става дума за това, че водата, която дружеството поддава към абонатите, е нормална като количество, но тя бива използвана за напояване, измиване, а дори и за разхлаждане предвид високите летни температури от началото на месеца.

„Масово хората в по-ниските зони си позволяваха да оставят водата от чешмите да тече неправомерно, а след това имаше въпроси:

„Защо плащаме по-големи количества вода и сметки“ – ами точно заради това“, отбеляза инж. Димитрова и уточни, че заради използването на повече вода от хората, които живеят в по-ниските части на дадено място, тези, които обитават по-високите части, остават 2-3 денонощия без нормално водоподаване.

Инж. Росица Димитрова подчерта, че е търсен диалог с кмета на Община Гърмен, като е бил отправен апел към Минка Капитанова да издаде заповед, с която да забрани използването на питейна вода за поливане, но тя е отказала.

Водата на църквата в село Балдево, общ. Гърмен бе спряна, защото нямаше открита партида при нас. Няколко пъти техническият ръководител, който отговаря за участък „Гърмен“ е правил предписания на кмета на Община Гърмен – Минка Капитанова и на църковното настоятелство, че трябва да се проведе съответната процедура, защото това не коства много време и средства, но години наред не е било направено нищо. Е, сега дойде момента и това да се направи“, каза още инж. Росица Димитрова.

Тя добави, че в участък „Хаджидимово“ също са се натъкнали на няколко подобни случая, но църковните настоятелства към съответните храмове са проявили разбиране.

„От наша страна имаше пълно съдействие и бяха монтирани измервателни устройства и съответните процедури, за да няма проблем с водоснабдяването на храмовете. Това не е каприз, това е необходимост. Както всеки от Вас като наш абонат заплаща изразходваното количество вода, необходимо е със създание да се отнасяме без значение дали са джамии или църкви – всеки трябва да си плаща. Да, трудно ни е и с ромските махали в отделните общини, но пък продължаваме да бъде постоянни и бих казала добре организирани, със съдействието на кметове и с добра организация се получава така, че и от там си събираме парите, монтират се измервателни устройства. Опитваме се да ги възпитаваме и тези хора да си плащат, за да бъдат изрядни платци“, подчерта инж. Димитрова.

Тя заяви, че компромиси не се правят с никой, защото при по-висока събираемост, дружеството разполага с повече средства за ремонти и обновяване на мрежата, но също така възпитава. Според нея не е редно една или друга прослойка да се полазва с каквито и да е било протекции.

„Всеки, който полазва услугата на предприятието ще си плаща. Това е нашата цел и мисля, че успешно прокарваме политиката на дружеството. Смятам, че това е и правилното нещо“, заяви инж. Димитрова.

В област Благоевград очакваме трайно засушаване в края на август и началото на септември, но дали ще има такива зависи от това дали ще има някакви валежи от дъжд и какво ще е количеството на водата, което се употребява. Обикновено късното лято и ранната есен продукцията е прибрана и няма нужда от напояване, затова очаквам, че нещата ще бъдат спокойни“, каза още инж. Росица Димитрова.

По думите ѝ винаги през този период е възможно да се стигне до някакъв  режим на водата в определени населени места.

Тя подчерта, че по отношение на Община Благоевград и прилежащите ѝ малки населени места не се очаква да има някакъв режим, предвид на това, че ако се наложи от „ВиК“ – Благоевград пускат писмо до кмета на Община Благоевград – д-р Атанас Камбитов, който от своя страна издава съответна заповед.

„След този период се правят проверки по автомивките да не се използва вода от мрежата, да не се перат килими и така нататък. Използват се сондажни кладенци в повечето случаи. При проверките ни от изминалите години сме установили, че вода от мрежата не се използва когато се издаде такава заповед от кмета на общината. Това се случва съответно и в Гоце Делчев, Разлог, Белица и Банско“, коментира инж. Димитрова.

Тя заяви, че в общи линии около 90 % от кметовете в област Благоевград съдействат на дружеството, подчертавайки, че единствено проблем са имали в Гърмен.

„Отново ще кажа, че не очакваме проблеми в Благоевград и прилежащите села, защото има резервно захранване, има помпени станции – „Струма“, „Бистрица“ и „Баражите“, които се използват в случаи на нужда, но към момента не се е налагало и не ги използваме“, допълни инж. Димитрова.

Добавени коментари

страхил публикува:
17 Юли 2017 | 21:31
не ставаш за управител, оставка и у дома , такива ръководители са срам за герб !

Добавете Вашия коментар

TOP