Инж. Росица Димитрова, управител на ВиК Благоевград: Посрещаме новата година по-мъдри, с отговорност към природата и хората

13 Януари 2021 | 10:55
0 коментара
Общество

Г-жо Димитрова, отброихме първите дни на Новата 2021 година. Какво си пожелахте за Вас и вашия екип?
– Здраве. Старата година беше трудна за всички. Година на социална изолация, на преподреждане на ценности, на естествено ново отношение към природните ресурси.
Пожелах си с Новата година всички заедно да сме научили уроците от старата. Да имаме ново отношение към водата, към всяка капка вода, към всеки човешки живот.
Пожелах си да бъдем отговорни и по-добри един към друг.
Въпреки КОВИД кризата, ВиК Благоевград е едно от най-успешните дружества в страната. Какво стои зад тези успехи?
– Много труд, експертен, денонощен и всеотдаен на екипа от над 500 служители. Няма ситуация, в която професионално и компетентно да не сме реагирали.
Благодарение на мениджърския екип, ние имаме стабилни финансови показатели. Въпреки кризата, в дружеството запазихме екипа.
Още нещо, акцент в управленската програма на дружеството е професионалното усъвършенстване и развитие на служителите, видно от Международен сравнителен анализ на всички ВиК дружества.
И най-важното е, че непрекъснато повишаваме качеството на услугите в полза на гражданите.
Изпълнихте ли инвестиционната си програма, която беше на кантар през миналата година?
– Ежегодно дружеството заделя 100 % собствени средства за подобряване на състоянието на ВиК инфраструктурата.
Стойността на инвестиционната програма през изминалата година е 1,8 милиона лева.
Реконструирахме и обновихме над 19 км ВиК мрежи като заделените пари за община Благоевград през 2020 година са 865 000 лева, за община Разлог – за 286 100 лв, община Банско – 128 530 лева, за община Симитли – 217 350 лева, Белица – 122 850лв., Якоруда – 123 050, Гоце Делчев – 273 050, Гърмен – 208 975, Хаджидимово – 110 650, Сатовча – 158 225, Струмяни – 45 500 лева.
Ние се грижим за 1700 км водопроводна мрежа и 400 км канализация като състоянието на мрежата, за съжаление, на много места в Благоевградска област е остаряла – и морално и физически. Над 70% от мрежата, която стопанисваме, се нуждае от рехабилитация.
Поради невъзможността да бъдем консолидирани, в настоящия програмен период (2017-2021 г.) ние не можахме да бъдем бенефициенти. Не се възползвахме от средствата, които бяха предоставени по ОП „Околна среда“, което лиши 300 000 души жители на област Благоевград от огромен финансов ресурс – приблизително около 900 млн. лева, с който можехме да изградим модерни пречиствателни станции, модерна водна инфраструктура и значително подобрим качеството на водата и услугите като цяло.
Въпреки това, през последните 5 години реконструирахме над 90 км водопроводна мрежа и голяма част от общините кандидатстваха и спечелиха проекти като инвестириха във водопроводните си инфраструктури, което неминуемо доводе до качествени услуги за гражданите.
Има надежда за сектора, защото през следващия програмен период е предвидена възможност за всички общини за изграждане на водна инфраструктура със средства по Оперативна програма „Околна среда“ – за периода 2021 – 2027 година.
Категорично заявихте експертната си и гражданска позиция против тегленето на заем за подобряване на водната инфраструктура на община Благоевград, защо?
– Както и категорично не приемам, че това е сблъсък. ВиК е дружество, създадено в услуга на всички граждани и прилежащи общини. Винаги сме отворени за партньорство, независимо от партийната принадлежност на кметските екипи, защото водата е без цвят, тя е национално богатство.
Категорично съм против тегленето на лошо аргументиран заем от община Благоевград, който ще тежи 20 години дори на децата на нашите деца при условие, че поетапно за 5 години, заедно и в партньорство, можем да реконструираме и модернизираме подземната инфраструктура, като се потърсят и възможности за външно финансиране.
Нелогично е да се тегли заем, когато община Благоевград не усвои заделените от нашето дружество 865 хиляди лева, въпреки многократните покани от наша страна. Иска ми се, като гражданин на тази община, когато става дума за подобряване на качеството на живот, да се обединяваме в добрите проекти и не се противопоставяме на партиен принцип.
Как дружеството се модернизира и отговаря на предизвикателствата на съвременността?
– Непрекъснато следим новите тенденции и възможности във ВиК сектора. През изминалата година дружеството закупи машина за челно заваряване на тръби с голям диаметър до 500 мм, която се управлява с компютър и специален пулт. Ние разполагаме с още 11 с по-малък диаметър, с което значително се подобрява техниката за строителство и реконструкция на мрежата.
Закупихме и нов поплавъков вентил за редуциране на преливните водни количества в село Еленово, с коета се намалиха загубите на питейна вода и се ограничиха авариите.
Работи лаборатория за обследване на водопроводи и откриване на скрити течове, която разполага с уреди за откриване на скрити течове – хидролукс – микрофон,георадар, корелатор,ултразвукови сонди, разходомер, логери за налягане, радар детектор и генератор на импулс, 12 броя шумозаписващи логери и камера за анализ на водопроводи, камера, която обследва тръби до 100 м в две посоки.
Лабораторията открива течове, но и профилактично прави проверка на водопроводната мрежа.
Успешно приключи и вторият етап от модернизирането на изпитвателната лаборатория за питейни и отпадъчни води, която се превръща в модерен лабораторен комплекс. Направените инвестиции на практика водят до облекчаване на бюджета на дружеството, защото намаляват разходите за проби, които се изследват от външни лаборатории. Средно на година се правят около 3500 проби.
Създадохме собствен кол център за активна комуникация с потребителите и бърз отговор на зададени въпроси и проблеми.
ВиК Благоевград стана една от „най-зелените“ компании в България, зад което стои целенасочена политика за опазване на околната среда.
– Приехме приза с много радост, защото опазването на природата и водните ресурси е задача от първостепенно значение за здравето на хората, за здравето на нашите деца.
5000 абоната заявиха електронни фактури и реално се включиха в кампанията на дружеството „Актуално е да си зелен, не само за ден! Спаси дърво! Заяви своята електронна фактура!“ Участвахме в кампании за събиране на капачки и други, насочени към опазването на околната среда.
Какво е отношението на децата към музея на водата?
– Колкото и пъти да присъствам на туровете на децата в музея на водата, толкова пъти се вълнувам истински и като специалист, и като гражданин, и като майка. Защото и този музей, и периодичните кампании за децата и учениците на ВиК Благоевград са възможност да възпитаваме отношение към великия природен ресурс на земята – водата, да мотивираме младите хора да превъплъщават своите идеи за опазване на природата и водата в рисунки, в творби.
ВиК Благоевград е носител на много награди за качество и иновации, към какво ще се стремите през 2021 година?
– Да продължаваме всеотдайно и професионално да служим на нашите потребители. Заедно, в партньорство с ръководствата на общините в Благоевградска област, да инвестираме и модернизираме водната инфраструктура. Непрекъснато да повишавеме качеството на услугите, които предоставяме.
Да превръщаме работата си в мисия – с отношение към всяка капка вода, защото водата е природен ресурс, без който няма живот.
Източник: в. Струма, 11.01.2020

TOP