Инициативен комитет начело с бившия митнически шеф Н. Шушков предлагат екскметът Гълъб Георгиев да бъде обявен посмъртно за почетен гражданин на Благоевград

18 Април 2019 | 19:46
0 коментара
Общество

Посмъртно званието „Почетен гражданин на Благоевград“ да се присъди на бившия кмет на областния център на Пиринско Гълъб Георгиев настоява инициативен комитет от общественици и бизнесмени, начело с ексмитническия шеф Николай Шушков. Предложението ще се дискутира и гласува на предстоящата сесия на местния парламент, насрочена на 22 април. Повод за внесеното предложение е предстоящото навършване на 85 г. от рождението на Г. Георгиев.

Както „Струма” писа, тече и дарителска кампания за набиране на средства за паметник на председателя на Общинския народен съвет, управлявал след това два мандата като градоначалник Благоевград, от 1971 до 1977 г. и през 1990 г. В обосновката си от инициативния комитет сочат приноса на Гълъб Георгиев за развитието на града като значим икономически, културен и просветен център на Югозападна България. По време на управлението му в Благоевград отварят врати фабриката за мебели „Арсо Поптодоров“, цехът за безалкохолни напитки и минерална вода, стопанското обединение „Валентина“, бирената фабрика, свинекомплексът, хлебозаводът, открива се хотел „Ален мак“ към „Балкантурист” и се полагат основите на Завода за печатни платки, ЗСТ, ЗИИУ, ЗИЕНТО и Домостроителния комбинат. Г. Георгиев работи усилено за разкриване на филиал на СУ в Благоевград, прераснал впоследствие в ЮЗУ, откриват се редица културни институции като Камерна опера, Кукленият театър, Младежкият дом, включително и Радио Благоевград и Телевизионният център. В резултат на личната му ангажираност към финансирането на ФК „Пирин“ се реконструира стадион „Хр. Ботев“, в същия период се сбъдва мечтата на хиляди запалянковци да видят отбора в тогавашната „А“ футболна група.

За големите заслуги от инициативния комитет настояват годишнината от рождението на Гълъб Георгиев да се отбележи с поредица инициативи, сред които на негово име да се нарече улица в Благоевград, да се учреди ежегоден футболен турнир с приз на негово име, да се постави паметна плоча на къщата, в която е живял, да се изработи нов паметник, който да се монтира на гроба му в района на старите гробища, като откриването се предлага да е на 11 октомври т.г.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP